FACEBOOK

Йоана Христова: 60% от замърсяването на въздуха в София идва от транспорта

Мерките, които са предвидени са краткосрочни, средносрочни и дългосрочни


60% от замърсяването на въздуха с фини прахови частици в София идва от транспорта, а около 40% от битовото отопление. Това каза зам.-кметът на Столична oбщина Йоана Христова в интервю за предаването „100 лица за столицата“.

Христова и Марков обсъдиха наболялата напоследък тема за мръсния възхуд в София и мерките, които се предприемат от общината за подобряването на качеството му.

Йоана Христова, която отговаря именно за ресор „Екология“ в Столична община, обясни, че тази година е била гласувана програмата „2020“ за подобряване качеството на въздуха. В програмата са залегнали над 100 мерки, които да се предприемат, за да може софиянци да дишат по-чист въздух. По думите й фокусът е поставен върху фините прахови, защото именно те са един от най-сериозните замърсители в столицата. „Анализите показват, че около 60% от емисиите на фини прахови частици идват от транспорта, а около 40% от битовото отопление“, обясни столичният зам.-кмет.

Йоана Христова уточни, че мерките, които са предвидени са краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Тя е категорична, че не бива да се създава излишно напрежение, защото преди 10 години въздухът в София е бил в пъти по-замърсен от сега.

Стефан Марков отчете, че с проблема за мръсния въздух се сблъскват отдавна и в много други европейски и световни столици, давайки за пример Париж, Мадрид и Пекин.
„Няма лекарство за един и няма една мярка, която може да реши по принцип въпроса“, отговори Христова.

Стефан Марков отбеляза, че наскоро общинският съвет е гласувал пилотен проект в района на Нови искър. Според него този проект е стъпка в правилната посока. Той се надява още догодина този проект да даде положителни резултати, за да може да се продължи и в други райони, населени предимно с къщи. „Розовите петна са там, където има къщи“, подчерта Марков.

Заместник-кметът се съгласи с Марков, че този пилотен проект е „първа малка крачка“. По думите й подобен вид инициативи досега не са били предприемани. Затова Йоана Христова се надява този проект да стане една малка стъпка, на базата на която Столична община да продължи към следващите.

Стефан Марков обърна внинание, че друга мярка в борбата с мръсния въздух е подмяната на градския транспорт. Йоана Хрисова заяви, че по този въпрос Столична община вече се е заела сериозно, защото вече са закупени нови автобуси на природен газ. Според нея и строителството на третия лъч на метрото ще спести около 90 000 тона вредни емисии.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени