FACEBOOK

И данък ТВ в кръчмата от ГЕРБ

Законодателни поправки предвиждат обществените заведения, като кръчми и ресторанти ще трябва да плащат такса, ако искат да пускат футболни мачове "на телевизора", пише Труд. Любимото занимание на голяма част от българите е под заплаха, заради поредната инициатива на управляващите. Предложението е на депутатите Данаил Кирилов от ГЕРБ и Емил Димитров от ОП. Те настояват в промени в Закона за авторското право и сродните му права, които вече са внесени в парламента.

Поредицата от нови данъчни идеи се допълва с текст, който гласи, че радио и телевизионната организация, която е осъществила първоначалното излъчване или предаване на собствена програма, има право да разрешава срещу заплащане изпълнение на програмата пред публика. В момента такса за излъчване на телевизионна програма пред публика трябва да се плаща от организаторите на проявата или собственика на заведението, само ако хората са платили входна такса. Идеята е това да важи за всички места, на които се пускат телевизионни предавания пред публика. Размерът на таксата за излъчване на телевизионни програми пред публика ще се договаря между всяко заведение или тяхна представителна организация и сдружения на радио – и телевизионните организации.

Според вносителите промяната ще доведе до по-добра защита на авторските права в съдържанието на телевизионните и радиопрограмите, които в момента се излъчват публично без да са представени необходимите разрешения за това.

Друго предложение на депутатите предвижда кабелните и сателитните оператори, които разпространяват радио - и телевизионни програми, да предоставят данни за броя на абонатите си, като се урежда тази информация да не представлява търговска тайна. Целта е изсветляване на пазара. В момента телевизиите и радиостанциите трудно установяват реалния брой абонати на кабелните оператори, което е важно за да получат справедливо възнаграждение за своите програми.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени