FACEBOOK

Искат разваляне на концесията със Софийска вода

Политическата група на БСП в СОС ще поиска промяна на концесионния договор със Софийска вода АД, с която да бъде намалена нормата на печалба на концесионера.
„БСП категорично се противопоставя и не приема исканото от Софийска вода АД увеличение на водата с 21,2% “, заяви на специална пресконференция лидерът на БСП – София Калоян Паргов.
„В рамките на предоговарянето на концесионния договор, ние ще настояваме да бъде намалена нормата на печалба от 17%, тъй като тя е в разрез с практиката държавните и общински В и К оператори да печелят не повече от 5 - 6%. Ще предложим с разликата до 17 % да се формира Фонд за водни помощи на социално слабите лица и домакинства по критериите за енергийните помощи“, добави той.
„Съгласно допълнителните разпоредби на закона в §1, т. 4, социалната поносимост на В и К услугите е налице тогава, когато стойността на тази услуга, определена на база минимално потребление на едно лице в размер на 2,8 куб м на месец, не надхвърлят 2,5% от средния месечен доход на домакинството. Въз основа на статистически данни за 2013 г., за част от хората разходите за В и К услуги са 7%, т.е. далеч е надхвърлена социалната поносимост. До 31.7.2015 г. нормата на поносимост бе 4%, но вече са вързприети европейските норми от 2,5%. Изследване на Института за икономически изследвания на БАН показва, че при най-бедните слоеве и хората с увреждания и пенсионерите цената на услугата достига до 11,74% от доходите“, каза зам.-председателят на СОС Милка Христова.
Депутатът от БСП Жельо Бойчев заяви, че парламентарната група подкрепя предложенията на общинските съветници и ще инициира необходимите законодателни промени.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени