FACEBOOK

Инсталацията ни за превръщане на боклука в ток и топлина - с виенска помощ

Изграждането на завода за превръщането на отпадъците на София в ток и топлина ще има австрийски консултанти, стана ясно от посещението на кмета Йорданка Фандъкова.

Експертите от Виена, която е известна като световен лидер в това отношение, имат опита на инсталациите, които работят, включително и недалеч от самия център на техния милионен град, близо до Гюртела – „колана”, който опасва с жп линия сърцевината на столицата на дунавската федерация.

Официализирането на помощта от страната – председател на ЕС в момента беше скрепено с подписването на споразумение между двете общини, че кметът на София Йорданка Фандъкова и колегата й от Виена Михаел Людвиг ще продължат сътрудничеството.

„Експертите от Виена енерджи ще предадат опита си за управлението на отпадъците в София, а това е важно, защото австрийската столица бе определена за най-добрия град за живеене в целия свят”, коментира Йорданка Фандъкова при подписването на споразумението. Напомняме, че тази чест беше оказана на дунавския град за седми пореден път.

„С европейски средства и солидарност в София вече има изградени модерни и съвременни инсталации за преработка на отпадъците, а от тях се произвежда ресурс – електроенергия и компост. Сега трябва да се реализира и последният етап от проекта за управление на отпадъците в столицата ни, а именно изграждането на инсталация за RDF”, добави още кметът ни.

В последните години двете столици имат утвърдено сътрудничество в областта на транспорта, транспортната инфраструктура, екологията, управлението на отпадъците, борбата с климатичните промени и в развитието на културата.

В австрийската столица днес се подписа и споразумение – City-to-City Agreement, между Бизнес агенция Виена и Столичната общинска агенция за инвестиции.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени