FACEBOOK

„Изчезват” 70% от дърветата по Графа, алармират Зелените

Една от най-малко озеленените улици на София – Граф Игнатиев, ще изгуби над две-трети от без друго малкото си дървета. За това алармираха от граждански сдружения.

Говорител на инициативата за спасяването им е лидерът на Зелените Борислав Сандов. Според него става въпрос за 70% от дърветата, както пише Офнюз. За разправата с растителността се използва прикритието на ремонта на Графа.

„Дърветата в градската среда имат няколко важни значения. На първо място, те пречистват въздуха, повтори азбучна истина съпредседателят на Зелените - Именно заради смога в столицата държавата ни беше осъдена от Съда на ЕС, който ни задължи да предприемем мерки за подобряване на качеството на въздуха. Въпреки това, много здрави дървета ще бъдат отсечени при ремонта”, посочи още Сандов. „Дървесната растителност оказва също така влияние върху микроклимата на града.

Това означава, че поддържа по-ниска температура на уличната настилка, тротоарите и дори сградите. Дърветата около улиците помагат още за ограничаване на шума”, допълни известните факти шефът на Зелените.

Борислав Сандов изрази предположение, че зрелите дървета се изсичат, за да бъдат засадени млади, защото има разсадници, които продават скъпо и биха се облагодетелствали.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени