FACEBOOK

Изложба представя интериора на Яворовия музей

Националният литературен музей открива в двора на къща-музей "П. К. Яворов" в София представителна експозиция, която ще покаже интериора на музея.
Може да се види и периода от живота на поета с неговата съпруга Лора Каравелова, съобщават от музея, цитирани от БТА.

Пейо Яворов и съпругата му наемат втория етаж на къщата през 1912 г. и живеят там до смъртта на Лора през 1913 г.

Целта на експозицията е да удовлетвори неугасващия интерес на културната общественост в България към музея на Яворов, тъй като къщата в момента е затворена за посетители поради предстоящия основен ремонт на вътрешната част на сградата.

Изложбата ще покаже едни от най-ценните експонати от фондовете на Националния литературен музей, свързани с живота и делото на Пейо Яворов и неговата съпруга. Експозицията ще бъде обновявана периодично с цел посетителите да бъдат запознати с интериора на къщата и с вещите в нея, до които поетът се е докосвал приживе.

През септември в Европейските дни на наследството - инициатива, подкрепена от Съвета на Европа и от Европейската комисия, жителите и гостите на София ще могат да видят още експонати от интериора.

Музеят на поета, разположен в сградата на ул. "Г. Раковски" 136, е официално открит през 1963 г. В него се съхранява автентичният интериор от началото на XX в., както и паметта за едно от знаковите семейства на българския обществен живот.

Къщата е построена като двуетажна сграда в периода 1896 - 1900 г. През 1927 г. собственикът Васил Белински прави преустройство като надгражда с един етаж.

През 1961 г. е извършена реконструкция - премахва се вътрешната стълба и се добавя нова стоманобетонна. Изградена е и нова бетонна плоча над втория етаж.

През 1955 г. с Разпореждане на Министерския съвет в сградата се създава къща музей "Пейо Яворов". През 1976 г. тя става част от Националния музей на българската литература, преименуван по-късно в Национален литературен музей.

Къщата е обявена за недвижим архитектурно-строителен и исторически паметник на културата от национално значение през 1978 г.

През 1992 г., съгласно решение на Министерство на културата, имотът е върнат на собствениците, но е запазена музейната експозиция на втория етаж. През 1998 г. къщата е отписана от актовите книги за държавна собственост.

От пролетта на тази година вървят преговори между Министерството на културата и настоящия собственик за замяна на имота.

Целта е къщата да стане собственост на държавата в лицето на Националния литературен музей и да бъдат положени грижи за нейното съхраняване за поколенията.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени