FACEBOOK

ИОКН: Опожаряването на Царските конюшни не е свързано с опити за застрояване

Множество са сградите, които очакват получаването на статут за културна ценност

Опожаряването на Царските конюшни категорично не е свързано с опити за последващо застрояване. Това каза за Радио „Фокус“ Александър Трайков, директор на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата.

По думите сградите са защитени и се намират в архитектурно-археологически резерват „Сердика-Средец“. "Процедурата по обявяване Царските конюшни за културна ценност е в ход отдавна, като е близо до финализиране", обясни Трайков.

„Пред нас стоят процесуални проблеми, има много собственици, като се водят съдебни дела. Ние сме започнали отдавна тази процедура, тя продължава и ще бъде приключена. На финалната права сме. Има собственици отделно на сградите, на самия терен, всичко това влиза в съда, стига се до обжалвания на няколко инстанции. Това, разбира се, отнема много време“, обясни той.

Александър Трайков коментира още, че множество са сградите, които очакват получаването на статут за културна ценност, процедурите на някои от тях вече са в ход, като най-трудно се оказва издирването на собствениците на сградите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени