FACEBOOK

ИА Медицински одит е прикрила 11 смъртни случая

11 случая за съмнения за лекарски грешки през 2017 година са били преценени от Изпълнителната агенция Медицински одит (ИАМО) като маловажни и държавното обвинение изобщо не е било уведомено за тях.

В половината от неглижираните случаи става дума за новородени бебета. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова призна, че разследванията постфактум ще са трудни, включително и заради липсата на аутопсии на някои от починалите в болниците, но прокурорите щели да положат усилия, за да могат близките им да получат справедливост.

Специализираната наказателна прокуратура пък ще проверява данни за превишаване на власт от длъжностни лица от Изпълнителната агенция Медицински одит, които спестявали актове за административно нарушение на определени фирми и физически лица. Това е ставало чрез грубо погазване на контролните правила, каза говорителят на главния прокурор. Засега разследването на спецпрокуратурата обхваща действия само през 2017 година, когато начело на Медицинския одит са д-р Златица Петрова и д-р Михаил Христов.

В същото време Министерството на здравеопазването прекрати временно правомощията на шефа на ИАМО Златица Петрова. Тя отстранена до приключване на проверката на прокуратурата за престъпления по служба в агенцията. Здравният министър заяви, че до него досега не са достигали сигнали за нарушения в медицинския одит, но посочи, че вече са направили промени в Наредбата за условията и реда за извършване на проверки в лечебните заведения, която също е обект на прокурорската проверка.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени