FACEBOOK

Зелените се отказват от голямата лъжа за 48%?


Групата екозащитни неправителствени организации очевидно се отказва от тезата си, че 48% от национален парк „Пирин“ ще се застроява с лифтове, ски писти и хотели, пише в. „Труд“. Вестникът посочва, че в свое писмо, изпратено до екоминистрите от Европейския съюз, организаците твърдят, че с решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г. „се допуска строителство на нови ски писти и съоръжения в зоната за туризъм, която е 2.2%“.

Припомняме, че на 28.12.2017 г., Министерски съвет взе решение, с което се позволява изграждането на спортна и техническа инфраструктура в зоната за туризъм в национален парк „Пирин“ с площ около 2% от територията на защитената зона. От редица зелени НПО-та и извънпарламентарни партии последваха протести и искания за оставки на еко-министъра Димов, вицепремиера Симеонов и дори цялото правителство, защото по техни думи 48% от Пирин щял да се застрои с хотели и лифтове, а решението на Министерски съвет било в нарушение на европейското и българското законодателство.

Тези твърдения бяха впоследствие оборени многократно, като европейският комисар по околна среда Кармену Вела на два пъти заявява, че Европейската Комисия не е открила нарушения на европейското законодателство. Бивши министри на околната среда и редица експерти заявиха, че текстът на решението е категоричен – спортна и техническа инфраструктура ще се изгражда само в рамките на съществуващата ски зона.

Логиката зад изоставянето на голямата лъжа за застрояване на 48% от Пирин с хотели и лифтове вероятно е свързана с невъзможността да бъде измамена Европейската Комисия и с превръщането на твърдението в абсурд с течение на времето. Площта на половината от парк „Пирин“ надхвърля тази на пирамидите в Гиза и мегаполисът Солун, като е няколкократно по-голяма от територията на Манхатън.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267744
Ненужният Яворов
Ненужният Яворов
21 март 2019 в 14:47
© sofia.media всички права запазени