FACEBOOK

Зелена вълна за линейките в столицата

Умни светофари съкращават времето им за движение с 1/3

Светофарите на 80 кръстовища в София ще осигуряват зелена вълна за преминаването на линейките на спешна помощ, превозните средства на градския транспорт и пожарните коли, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По думите и по този начин времето за предвижване ще бъде намалено с една трета. Камерите ще бъдат монтирани и на останалите 107 кръстовища, за да могат и те да пропускат с предимство колите на спешната помощ, посочи Фандъкова.

Приоритизация е въведена за градския транспорт. Автобусите и трамваите, преминаващи през три кръстовища в центъра, експериментално получават зелена вълна, ако закъсняват от разписанието си.
От Столичната община смятат, че това ще спести средно между 2 до 3 минути по курса на линейките, а системата за приоритизация на градския транспорт ще да даде възможност за по-бързо преминаване през възловите кръстовища.
„Това за мен е изключително важно - градският транспорт, линейките и пожарните. Това са всъщност транспортните средства, които следва да имат категорично предимство в движението си", каза кметът.
Според кмета на София, втората важна полза е това, че ще бъдат намалени с 25% вредните емисии във въздуха.
Друга полза от всичките модернизирани кръстовища е, че всяко от тях ще разполага с камера, с висока резолюция, чийто запис ще бъде пазен един месец. Така, ако има инцидент с градския транспорт или линейка, видеоматериалът може да послужи на разследването, посочи още Фандъкова.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени