FACEBOOK

Защо има разминавания в измерването на мръсния въздух

Данните на гражданите и на общината са с огромни разлики

Тези дни въздухът, особено в София, не се диша, но се вижда. Докато на сайта на Столична община имаше съобщение, че замърсяване не се очаква, уредите на държавата измериха мръсен въздух няколко пъти над нормите. Това мерят и граждани, които по собствена инициатива са сложили около 200 уреда в столицата. Данните се събират в реално време на https://airtube.info и всеки може да види какъв е въздухът в момента.

„Проектът е немски и цяла Европа е опасана от такива сензори. Горди сме с Аirtube, тъй като е изцяло българска разработка и показва не само текущото състояние, а и статистика на замърсяванията. Мерим със станции, които са създадени от граждани в Германия и в които има надеждна електроника”, обясни за Нова Телевизия Стефан Димитров от Аirsofia.

„Информацията на сайта е истинска. Властите в Германия приемат тази мрежа като спомагателна към техните официални уреди”, поясни още Димитров.

„На сайта sofia.bg в раздела „Околна среда” в екобюлетина получаваме показанията в реално време в петте станции на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда. Уважаваме усилията на гражданите и ценим тяхната информация”, коментира Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда в СОС.

„Системата за ранно предупреждение, която представихме преди около месец, е разработена от специалисти от БАН. Нормално е, когато една система започва да работи, да има период с евентуални грешки. Очакваме в следващите дни срещи с екипа, който разработи програмата, за да може да се постигне достоверна информация”, обясни Радева.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени