FACEBOOK

Защо Матера елегантно разби Пловдив, който плаща за тоя, дето духа?

23 470 лв. за час работа по опазване от шума на вятъра – оставете, че това е мисия невъзможна и длъжност като „директор на водопад”, ала парите бяха платени от джоба ни на незнаен човек за откриващата церемония на Пловдив като европейска столица на културата.

Въпреки че разполага със същия бюджет – разликата е само 5% в полза на италианския град, нашият си позволи удивителна разточителност, като близо половин милион отиде само за пиар, оказал се по някой ред в чужди издания и то в електронните им варианти, което не е същият престиж, а именно за престижа плащаме, нали?!

Какво направи Матера? Елегантна, скромна церемония с главен спектакъл и още няколко сцени, представящи различни забележителни места в града на камъните, без викане, без художествена самодейност, но с акценти върху общозначимите символи на града, региона и страната за останалите в ЕС, но и изтъкващи тяхната специфичност на този фон.

От Пловдив „видяхме” тъмницата на ремонтирания от 2011 г. централен площад със забучена, сякаш в нищо – поне така се е сторило на тв зрителя, Вавилонска кула. Защо Вавилонска кула, след като това е лош символ на разпад, при това не европейски и не християнски – не стана ясно.

В Матера явно са обърнали внимание на коментарите ни за твърде диалектното звучене в ентусиазираната като на фестивала на полотическата песен Ален Мак от соца група самодейци, начело с кмета Тотев. И веднага след 2-те минути, които отделиха на Валя Балканска, чието име бе объркано, както и това на инструмента гайда, извадиха темата за италианските диалекти и за местния в това число, но говореха минутка на него като куриоз, не като принцип...

А можеше, като не уважихме пловдивчанката Соня Йончева – най-голямата изгряваща оперна звезда, поне да я пратим на откриването на европейската културна столица в страната на операта. Какво по-близко имаме ние с италианците и с европейците, освен великите български гласове?! Можеше да командироваме и Райна Кабаиванска, тази българска княгиня, до Матера – без друго живее в Италия и неотдавна в Модена честваха нейната 60-годишна голяма кариера, та медиите я нарекоха „икона на стила и елегантността”...При 75 млн. лв. бюджет на Пловдив, при 2,88 млн. лв, потрошени само за срамното откриване на програмата му...

И нещо много важно, което също има значение: в Пловдив на церемонията не дойдоха нито президентът, нито премиерът на България. Генерали, какво да ги правиш – според актуалната в тези дни на проверка фраза: „Като ми говорят за култура, се хващам за кобура”. А в Матера бяха и говориха, при това умно, и президентът, и премиерът на Италия. И бяха аплодирани, за разлика от плейбека на Валя Балканска.

Явно там политиците не се притесняват от народната любов във вид на евентуални освирквания.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени