FACEBOOK

Затварят Попа, Патриарха, Красно село

Ключови пътни артерии в София ще бъдат блокирани повече от година

Участъци от ключови булеварди на София се затварят за движените през тази седмица за период от 14 месеца. Причината е строителството на третия лъч на метрото от театъра "Зад Канала" до кв."Овча купел". Това съобщиха на пресконференция зам.-кметът по транспорт Любомир Христов и директорът на общинското дружество "Метрополитен" Стоян Братоев.

По бул. "Патриарх Евтимий" ограничението ще бъде около кино "Одеон" и между бул. "Витоша" и Петте кьошета. Отсечките ще бъдат затворени в неделя – 27 март. За компенсация бул. "Васил Левски" и тунелът на НДК стават двупосочни. Релсите на трамваите с номера 6 и 9 се демонтират и освободеното платно ще поеме автомобилния трафик.

От вторник се преустановява и движението по бул. "Гоце Делчев", а от сряда и по ул. "Житница". При пресичането им с бул."Цар Борис ІІІ" ще се строи и кръстовище на две нива. Временно ще спре и движението на трамвай номер 5.

Плановете са през 2019 г. седемте нови километра със 7 станции на метрото да бъдат готови и пуснати в експлоатация.

Това са последните временни мерки, с които се спира или ограничава движението в центъра на София. Следващите ще бъдат свързани с отваряне на движение или разширяване на стеснени по време на строителството участъци от уличната мрежа, увери Любомир Христов.

Първо се спира движението в участък на бул. "Гоце Делчев" от 22 март – вторник.

Временната организация на движението е за срок от 8 месеца и е свързана с изграждането на станцията на метрото при пазара "Красно село" (МС 14).

Успоредно с това ще се строи и кръстовище на две нива бул. "Цар Борис ІІІ" и ул."Житница",

От страната на улица "Житница" са предвидени обходи по вътрешно- кварталните улици, за да могат всички живеещи да имат достъп до домовете си. За целта е изпълнено пресичане на локала от двете страни, изграден е и нов светофар така, че да може да се гарантира достъпът до квартала, обясни Любомир Христов.

На бул. "Гоце Делчев" ще бъде отворена улица "Кюстендил".

За срок от 14 месеца ще се стесни и входният главен булевард "Цар Борис ІІІ". Едновременно с това ще се изпълняват и строителните работи по станцията на метрото под ул. "Житница" северно от кръстовището.

След затварянето на част от бул. "Гоце Делчев" ще се изгради първата част на станцията на метрото. В южната посока ще се изградят подлезни връзки.

"От южната страна на кръстовището е предвидено от локала да се излиза на бул. "Цар Борис III". В посока към центъра платното ще върви по сегашното платно на бул. "Цар Борис III", което е изместено леко на север", обясни Стоян Братоев.

Едновременно с това ще бъде преместена железопътната линия на трамвая, под която ще се изградят две подлезни връзки.

"След изграждането на предвидените конструкции трамваят ще възстанови движението си по сегашното си трасе", каза инж. Братоев.

Северната посока на ул. "Житница" ще е затворена до ул. "Кюстендил".

От неделя, 27 март ще бъдат затворени и два участъка на бул. "Патриарх Евтимий" за 14 месеца. Това е свързано с изграждането на две станции на метрото. Едната е западно от кръстовището на бул. "Патриарх Евтримий" и ул."Граф Игнатиев" (МС 9). Другата е западно от кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша" (МС 10).

За компенсация бул. "Васил Левски" става двупосочен включително в участъка на пътния тунел пред НДК. В този тунел ще преминава двупосочно както автомобилното движение, така и еднопосочно по движещата се преди това през него трамвайна линия, обясни Любомир Христов.

По думите му затварянето на движението ще става само в обхвата на строителните площадки. В останалите участъци по протежението на бул. "Патриарх Евтимий" ще има движение на автомобили и пълен достъп на живущите до домовете им. Достъпът ще бъде осигурен чрез преминаване по съседните улички, каза Христов.

Улица "Раковски" ще продължи да работи пълноценно. Движението по ул."6-ти септември" също е "абсолютно гарантирано", каза Христов.

За гарантиране на посочения минимално възможен срок на тази организация на движение е предвидено носещите конструкции на тези две станции на метрото да се изградят по т.нар."милански" метод, каза инж.Братоев. При него първо се изграждат надлъжните шлицови стени и покривните плоча на конструкциите. След това при възстановено движение над станциите ще продължи изпълнението на изкопните работи на останалите конструкции и на довършителните работи.

Промени в "синя зона"

За живеещите и работещите в районите с ограничение на движението ще бъде осигурена възможност за допълнително паркиране.

По протежението на бул. "Патриарх Евтимий" ще бъдат двустранно разкрити нови около 200 места за "синя зона", а други около стотина ще бъдат закрити, каза Христов.

Третият лъч свързва кварталите "Васил Левски" и "Хаджи Димитър" с "Овча купел" и "Горна баня", както и с двете вече работещи линии.

Строителството му започна на 5 януари 2016 г. със седем станции на метрото през най-трудния участък – централната градска част от театъра "Зад канала" - Орлов мост - бул. "Патриарх Евтимий" - бул. "България" – кв. "Красно село".

През първите няколко месеца изпълнителите подготвиха работни проекти и извършиха реконструкции на засяганите инженерни мрежи, за да си осигурят фронт за основните строителни работи. Бяха изготвени и основните времеви програми за изпълнение на отделните подобекти. Основните строителни работи започват през април.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени