FACEBOOK

Засилено присъствие на СДВР по Коледа в София

В навечерието на коледните празници искам от СДВР още по-засилено полицейско присъствие в зони, където се събират много хора.
Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ във връзка с това как ще се осигури безопасността в столицата и районите с повече концентрация на мигранти.

Тя увери, че са в непрекъснат контакт със Столична дирекция на вътрешните работи, МВР, Агенцията за бежанците.

"Знаете, че непрекъснато настоявам, в следствие на което и постигаме и съгласие за засилено полицейско присъствие в районите на бежанските центрове, в централната градска част, на местата, където има сериозно събиране на младежи от предимно пакистански и афганистански произход“, обясни Фандъкова.

Кметът припомни, че е настояла и е благодарна на председателя на Агенцията за бежанците, че е направил всичко възможно да изтеглят непридружените младежи от бежанския център в ж.к. „Овча купел“ и там да останат само непридружени деца и семейства от сирийски произход.

"Това създава повече спокойствие в хората“, допълни тя.

„Въпреки това сега в навечерието на Коледните празници е необходимо още по-засилено полицейско присъствие в зони, в райони, където се събират много хора. Това искам от СДВР, надявам се и МВР да помогне с присъствие на жандармерия, за да бъдат хората по-спокойни“, коментира още столичният кмет.

След нападението с камион над коледен базар в Берлин, убийството на руския посланик в Турция и стрелбата до ислямски център в Цюрих Министерството на вътрешните работи (МВР) е взело необходимите мерки за сигурност, увери главният му секретар Георги Костов.

"Изминалото денонощие бе белязано с изостряне на средата за сигурност от гледна точка на потенциален терористичен риск. В този ред на мисли и МВР е взело необходимите мерки. Имаме засилено присъствие по всички зони на критичната инфраструктура. Днес е предвидено от министъра на вътрешните работи заседание на консултативната група по плана за противодействие на терористични актове, така че всички необходими мерки ще бъдат взети", каза Георги Костов.

"Това, което можем да кажем към момента, е, че като част от ЕС, няма как да не вземем мерки в контекста на изострения потенциален терористичен риск. Опасност има за всяка една държава, но конкретна заплаха за територията на нашата страна, за обект находящ се в нашата страна, нямаме регистрирана и е добре обществеността да го знае", посочи той.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени