FACEBOOK

Заради Софийска вода, язовир Бели Искър е пред спукване

Дружеството Софийска вода, което е отговорно за опасното състояние на стената на язовир Искър, всяка година печели от него по 40 млн.лв.., т.е. за 14 години чужди и наши службари са прибрали над 420 млн.лв. от съвестните потребители. А ремонтът на опасната за живота на хиляди хора язовирна стена, строена още през 1940 г., струва само 20 милиона лева. Не е ясно защо концесионерът не желае да направи този ремонт, след като сравнението на числата показва, че Бели Искър е като златна кокошка за експоататорите.

Водоемът осигурява между 15 и 25% от водата за София, пише Капитал. Общо взето, всички по-високи квартали се снабдяват оттам. А сметките показват, че при средно годишно потребление на вода от 200 млн. куб.м в столицата поне 30 млн. куб.м идват именно от този източник. И като знаем, че определената от КЕВР цена за доставка на един кубик е 1.168 лв. без ДДС, а разходите за водоползване са нищожни, спокойно може да сметнем, че Бели Искър осигурява приходи около 33 млн. лева без ДДС или 39,6 млн. на година. Предвид факта, че водата стига до София гравитачно по Рилския водопровод, без помпи, ползването й носи чисти тлъсти приходи.

Язовирът стана повод и за поредния трус в управляващата коалиция. Поводът е категоричният отказ на областния управител на Софийска област Илиан Тодоров от Атака да подпише документи, че той поема ангажимент да извърши ремонтните дейности. бившият депутат публикува и отворено писмо към регионалното министерство.

"МРРБ, представлявано от г-н Николай Нанков, ми предлага четиристранно споразумение между МРРБ, Столична община, Софийска вода и Областна администрация на Софийска област, с което да ми прехвърлят цялата отговорност върху яз. Бели Искър. Да не би аз, или моите предшественици, или община Самоков да е подписала 25-годишна концесия в полза на Веолия Уотър? Къде са парите от концесионната такса? Защо с тези пари не се ремонтира язовирната стена? В Колумбия (Кочабамба) водният концесионер беше изхвърлен с бой, камъни и бунтове. В България спим дълбок сън!”, пише Тодоров. И добавя:

„Това, че никой не иска да „притисне“ концесионера Софийска вода – френската Веолия Уотър, да заплати ремонта на язовира, не значи че аз трябва да ходя по затвор


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени