FACEBOOK

Зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин е обвиняем

Заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин е обвинен за умишлена безстопанственост, заради това, че миналата година е подписал договор за купуване на телефонни централи за българските посолства без обществена поръчка, предаде БНР. Сигналът за договора беше подаден преди месец от бившия външен министър Кристиян Вигенин.

В края на миналата година Вигенин изрази съмнения за корупционна схема в МВнР за над 500 000 лв. във връзка със закупуването и инсталирането на телефонни централи в наши посолства. Тогава Вигенин заяви, че е сезирал главния прокурор, а Ангеличин определи обвиненията му като доноси.

В качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – зам.-министър на външните работи, с цел да набави за дружество конкретна облага, е нарушил служебните си задължения, в резултат на което е създал реална опасност да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на около 840 хил. лева. Това каза пред журналисти в Съдебната палата говорителят на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова, предаде Фокус.

Обвинението засяга действията на зам.-министър Ангеличин в периода 17 ноември 2016 г. - 5 декември 2016 г.

Прокуратурата уточнява, че от 8 октомври 2015 г. Христо Ангеличин е упълномощен да отговаря за контрола и дейността на 3 дирекции в МВнР – „Бюджет и финанси”, „Сигурност” и „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване.

Говорителят на Софийска градска прокуратура обясни и престъплението, което, смята, че е извършено.

„Във връзка с председателството на ЕС от страна на България, МВнР изготвя план за подготовка на държавата. Част от този план включва подмяна на телефонните централи в задграничните ни представителства. В плана изрично е разписано, че следва да бъде обявена обществена поръчка по ЗОП и чрез нея да бъде определен изпълнител.

Въпреки, че е запознат с изискванията на ЗОП, с плана за действие на МВнР, както и със служебните си задължения, Христо Ангеличин разпраща до 15 представителства на България в чужбина грами, в които разпорежда на нашите задгранични представители да извършат плащания по сметка на посочено то него дружество”.

Веднага след постъпването на сигнала за тези действия е започнала проверка на ДАНС, която на практика е предотвратила реалното настъпване на вредните последици.

„Част от представителствата не извършват плащания, а тези, които са извършили, изискват незабавно връщане на сумите”, допълни Зорница Таскова.

Предвидено е спрямо зам.-министър Ангеличин бъде взета мярка за неотклонение "подписка", а ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода” за срок до 5 години, както и лишаване от права, каза прокурорът.

Софийска градска прокуратура образува вчера друго досъдебното производство за престъпление по служба и безстопанственост в МВнР. Разследват се шефове в министерството, заобиколили Закона за обществените поръчки.

По-рано днес прокуратурата започна друго разследване срещу високопоставени длъжностни лица в Министерство на външните работи. То е за обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на външното министерство.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:268166
© sofia.media всички права запазени