FACEBOOK

Ердоган се самопокани в София, смята Георги Димов

В изказването си в Истанбул вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган реално се самопокани в София да дойде за откриването на централната джамия в София „Баня башъ”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин. Бъдете сигурни, че това ще се случи по време на европредседателството, убеден е той.

Във връзка с думите на Ердоган бившият консул коментира също, че голяма част от джамиите у нас са реставрирани.

Бившият ни консул в Одрин попита и защо църквата „Св. Стефан” не е открита на 27 декември, Стефановден.

„Символът беше 5 януари - срещата на Ердоган с Макрон, и 6 януари – срещата на турския външен министър с германския външен министър. Преди тези срещи у нас имаше силни туркофили, които говореха, че Турция непременно трябва да влезе в ЕС. След тези срещи нашият премиер какво каза? Нещо да сте чули за членство на Турция в ЕС? Той говори и ние ще продължим да говорим за диалога, но не за членство”, каза Георги Димов.

„Брюксел, и въобще ние, категорично не можем да си затваряме очите пред пропуските пред върховенството на закона и неспазването на основни човешки права в Турция. Това няма как да го преглътнем”, категоричен беше той.

„Не трябва да забравяме кой управлява в Турция – в момента на власт е ислямисткият национализъм”, каза още Георди Димов.

Според Димов ремонтът на Желязната църква в Истанбул е заслуга на дългогодишната работа на поредица български дипломати. Той припомни, че това е третото подобно откриване и преосвещаване на наша църква в Турция – първите две са били през 2004 г. в Одрин на Гергьовден и през 2008 г. също в Одрин.

Премиерът Бойко Борисов е поставил въпроса за арестуваните журналисти в Турция и свободата на словото пред турския президент вчера, каза депутатът от ГЕРБ и бивш културен министър Вежди Рашидов пред бТВ.

„Това малко задържа разговора. Бойко застана зад свободата за словото и журналистите”, допълни той, като по думите му отсрещната страна е разбрала посланието.

„Хубаво е журналистите да бъдат освободени”, допълни Рашидов.

По думите му Борисов е обяснил, че задържането на журналистите не е добър знак за Европа.

Рашидов допълни, че ако журналистите в Турция бъдат освободени, това би било успех на Бойко Борисов.

Според бившия културен министър Борисов има уникалната възможност да бъде един от важните лидери в ЕС и да балансира Балканите.

„Тази дипломация, която води Бойко Борисов, дразни сигурно много наши хора, но е много полезна за света”, посочи той.

Oбръщението на Борисов към Ердоган „Тайпи” се породи от това, че имаме много добра дипломация и комуникация с турското правителство и сърдечно усещане за приятелство. Когато има приятелство между хората, те могат да си казват и малките имена и по-умалителни, поясни още Рашидов.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267457
© sofia.media всички права запазени