FACEBOOK

Ердоган: Ще залея с „бежанци” Гърция и България, дайте 6 милиарда

Турският президент Ердоган е заплашил ЕС, че ще го наводни с „бежанци”, ако не даде поне 6 млрд. на страната му като своеобразен рекет, стана ясно от секретни документи, публикувани от авторитетния EurActiv. Те са извадени първо от гърцкия финансов сайт euro2day.gr. Става въпрос за отчета от срещата през ноември на Ердоган с двамата лидери на Европа – шефът на Еврокомисията Юнкер и председателя на ЕС Туск. Напомняме, че това става месец след посещението в Турция на Ангела Меркел на 17 октомври, която в понеделник отново отиде „на килимчето”пред диктатора. Напомняме, че на нея официално Русия бе обвинена за новата вълна „бежанци”, при положение, че при овладяване от Асад на границата на Сирия и Турция потокът секва, както и този на търговия петрол срещу оръжие, която Турция върти с ИДИЛ и за разкриването на която трима турски журналисти сега легжат в затворите на Ердоган, а ЕС се прави, че не забелязва това.

Срещата между тримата се състои по време на Г20 в Анталия на 16 ноември. Лидерите на ЕС молят Турция да направи нещо, за да спре „течението” на мигранти през нея главно към гръцките острови, а оттам към континента. Досега Туск и Юнкер нито потвърждават, нито отричат истинността на думите на Ердоган, описани в официалния документ на Брюксел, което всъщност означава, че всичко е точно.

„Ние можем да отворим портите към Гърция И БЪЛГАРИЯ, когато си поискаме и да наврем „бежанците” в автобуси...И какво ще ги правите? Ще ги убиете ли?!, заканва се Ердоган на евролидерите и най-нагло им заявява, че с 3 милиарда няма да го подкупят. Трябва да му дадат поне 6 000 000 000 евро. „3 милиарда ли – вие ни се подигравате?”, нагло хихика Ердоган. Разбира се, не е ясно на какво се основава искането за подобна огромна сума. Дори, ако е вярно, че в Турция има 2 милиона „бежанци”, настаняването им в допотопни палатки наспред калищак, което се практикува при комшиите, 3000 евро на човек ли струва?

По време на беседата, чиято стенографска записка излиза сега, Ердоган си позволява да се държи нагло, често да прекъсва Юнкер и Туск, все едно са му подчинени. „Трябва да показваш повече уважение към 80-милионна страна като Турция ти, дето идваш от дребосъка Люксембург”, обръща се диктаторът към Юнкер. „Люксембург е като малко градче в Турция”, заявява сатрапът.

Вместо да реагира с достойнство, председателят на ЕК обещава на Ердоган да поотложи доклада за напредъка на Турция към членство в ЕС. Вероятна причина са арестите на журналисти по същото време. Последвани от терор срещу над 1000 университетски професори в ужасяващата му диктатура. И докладът наистина е отложен, показва действителността, което дава на Турция шанс да не получи убийствени критики и за правата на човека, и за икономиката си.

Евродепутати от Гърция вече поискаха обяснение от Юнкер и Туск по стенограмата и начина, по който се държат с Ердоган.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени