FACEBOOK

Експерт иска задължителни тестове за наркотици в училище

Само задължителни тестове за наркотици в училищата ще доведат до ефективна превенция сред младежите. Това обяви пред БиТиВи Румен Бояджиев, директор на Международната асоциация за борба с наркоманиите. Според него има правна възможност за въвеждане на такъв тест. Най-съвременните показвали три месеца назад дали човек е приемал дрога.
Ева Борисова от Асоциация Родители смята обаче, че подобен задължителен тест нарушава правата на младежите. По думите й е важно да се разбере какво подтиква децата към употребата на наркотици и да се помага на семействата, които имат такъв проблем.
„Родителят трябва да е до детето по време на цялото израстване, защото израстването е именно постепенно отделяне от родителя”, съветва Борисова.
Повод за разговора стана инцидента от изминалата седмица, когато ученици от 9 клас на столичната професионална гимназия по електроника попаднаха в Пирогов след употреба на на марихуана, примесена с амфетамини.
„За да се вземе нещо по-евтино, се взимат какво ли не неща, обикновено примесени. Най-модерна е тъмна течност в шишенца”, коментира Румен Бояджиев. При употребата на въпросната течност младежите проявявали невероятна агресия, тя отключва нещо като шизофрения и те после твърдят, че нищо не помнят.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени