FACEBOOK

Експерт за мръсния въздух: Властите трябва да вземат мерки навреме

В град като София, когато няма вятър, е нормално замърсяването веднага да се повиши

"От синоптична гледна точка причината за това е тихото и устойчиво време в района на София. В такава обстановка над столицата се образува дълбока атмосферна инверсия, която възпрепятства естествените механизми за очистване на въздуха”, обясни в ефира на Нова Телевизия синоптикът Анастасия Кирилова.

„В град като София, когато няма вятър, е нормално замърсяването веднага да се повиши”, поясни тя.

По думите й властите трябва да вземат мерки навреме, когато няколко дни преди това се знае, че времето ще е тихо. Анастасия Кирилова допълни, че на практика мъглата в София е токсична.

„Очакват ни три-четири дни с по-динамична атмосфера. Ще има вятър и валежи, които също помагат за очистване на въздуха. До понеделник-вторник смятам, че няма да има затруднения от синоптична гледна точка”, каза още синоптикът.

„В този период броят на пациентите, които посетиха нашите кабинети с влошено състояние, са повече. Една седмица, след като е била повишена концентрацията на фини прахови частици, съответно се е увеличил и броят на хоспитализираните пациенти с хронични белодробни болести”, обясни пулмологът д-р София Ангелова.

Ако в продължение на дълго време сме изложени на такова замърсяване, това може да отключи хронични белодробни заболявания.

„Не всеки ден има тези високи концертрации на прахови частици. В периода, когатомъглата падне, се влошава и състоянието на хронично болните. Много здрави хора също кашлят. Това е начин белият дроб да се мъчи да очисти токсичните вещества от себе си”, поясни пулмологът.

Д-р Ангелова посъветва в периода, когато има смог, хората да избягват да карат велосипеди и да тичат в парка. С активни физически дейности се извършват по-дълбоки дихателни движения и по този начин токсичните вещества се поемат по-дълбоко.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени