FACEBOOK

ЕК одобри 368 млн. евро за третата линия на метрото

Строежът на станцията до Малък градски театър вече започна

Европейската комисия одобри инвестиция от над 368 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие за изграждането на нова линия на метрото в София. Проектът Разширение на метрото в София, линия 3, етап I, бул Владимир Вазов — Център — ул. Житница има за цел да се изгради нов лъч на подземната железница от почти 8 км, както и осем нови метростанции. „Получаваме доверието на Европейската комисия със здрава работа, публичност и контрол”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова и допълни, че целта на Столичната община е през 2019 г. София да има поне още 12 км. метро.

Междувременно, стана ясно че строежът на метростанция №6 до Малък градски театър Зад канала вече е започнал. Обектът е част от третия метродиаметър на метрото и се изгражда по класически Милански способ - укрепен с шлицови стени, като кампадата е с дебелина 60 см и средна дълбочина от 22 метра. Метростанция ще бъде подземна с дължина на перона от 113 м. Разположена е под западното платно на бул. Евлоги и Христо Георгиеви, между бул. Я. Сакъзов и ул. Силистра. Подходите за нея са два - югозападен (към бул. Янко Сакъзов) и североизточен (към театъра и квартала около пазар Подуене). Изходът на станцията е само един, разположен на ъгъла на бул. Мадрид и бул. Евлоги и Христо Георгиеви.
Възложител на проекта е Метрополитен ЕАД, а негов изпълнител е обединение Метростроителство, съставено от Евро Алианс Тунели АД, Трейс Груп Холд АД и Инжпроект ООД.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени