FACEBOOK

Д. Сачева: Ще работим индивидуално по всеки случай за приобщаването на деца

Има предвидени санкции за непосещаване на училище, но налагането им е крайна мярка

Ще се работи индивидуално по всеки случай за обхвата и приобщаването на деца в образователната система. Това каза за Агенция „Фокус“ образователният зам.-министър Деница Сачева.

Тя уточни, че първата задача в тази насока е физическото идентифициране на децата и тяхното местоположение, а мерките, които ще бъдат предприети, са разнообразни.

„Насочване към социална услуга, предоставяне на някакъв тип социална помощ, насочване към кариерно планиране за по-големите или към професионално образование. Където е необходимо ще има допълнителни курсове по български език, защото това е една от причините за отпадане от училище. След като се изчерпят всички стимули, тогава за определени казуси и случаи ще бъдат налагани санкции, които могат да бъдат глоби и по-тежки наказания“, обясни тя.

Зам.-министър Деница Сачева отбеляза, че и в момента има предвидени санкции за непосещаване на училище, но налагането им е крайна мярка.

По думите ѝ целта е детето да ходи на училище, а не да се получават приходи от глоби на родителите. Тя добави, че друга реакция срещу непосещаването на учебно заведение е спирането на социалните помощи за семействата, които получават такива.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени