FACEBOOK

Държавата се „отказа” от следката с ЧЕЗ, без да е била в нея, Борисов бойкотира НС

Премиерът Бойко Борисов не дойде в Народното събрание на заседанието на комисията за ЧЕЗ, на която изрично беше призован от депутатите, а именно те му дават мандат поне по Конституцията на нашата парламентарна република.

Кортежът му беше забелязан около 12,30 часа да се изтегля по бул. Левски от центъра на София към Бояна, където е резиденцията на министър-председателя. Финансовият министър Владислав Горанов пристигна, за да докладва за намеренията на кабинета да стане част от сделката.
Не са обсъждани конкретни методи и ресурси, с които държавата да се включи, обясни Горанов пред депутатите за разговорите с Гинка Върбакова в Министерския съвет. Заради натиска кабинетът решил да се включи.

До момента няма отговор от Инерком и Чехия дали България може да се включи. Според Горанов включването на държавата в сделката не е начинът за защита на интересите на потребителите. Имало други законодатели и регулаторни механизми за постигане на тази цел. Досега институциите твърдяха обратното!

Не е необходимо българската държава да участва в тази сделка, отсече Горанов няма и намерение да участва, поясни финансист номер едно. По думите му подобно участие на държавата, което бе поискано от премиера преди месец, е нецелесъобразно. Позицията му била съгласувана с премиера Бойко Борисов.
В същото време източници на 19 минути разказаха, че се чака много интересна информация от отговорите на писмата, които председателят на анкетната комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев от БСП изпрати на чешкия премиер Бабиш и на ръководителите на дружеството в Прага.

В енергийните кръгове се обсъжда оттеглянето на премиерските гаранции по сделката, което вероятно ще доведе до нулева подкрепа от българските банки и търсене само на международно финансиране. Лидерът на опозицията К. Нинова критикува липсата на интерес на държавата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени