FACEBOOK

До 25 ПЪТИ по-мръсен въздух в София уикенда

Концентрацията на ФПЧ 10 в някои квартали на София беше до над 25 пъти над пределно допустимата граница в събота, показаха измерванията на независимата лаборатория. В неделя сутринта концентрациите вече са около 900 μg/m3 – около 20 пъти над границата. Има и места, където е „само” 4 пъти по-висока. И през уикенда, но и цял ден в понеделник всеки можеше да усети колко голяма е драмата и колко замърсен е въздухът.

Излагането на подобни нива на канцерогенно замърсяване значително увеличава риска от рак, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, преждевременно раждане, дефекти при раждането, преждевременна смърт и др. Само днес в България, като резултат на замърсяването ще умрат 40 души, а София остава най-замърсената столица в ЕС.

По всички международни стандарти, концентрации над 200 μg/m3 се смятат за много опасни по здравето, а предприемането на мерки - за неотложно.

Припомняме, че основен замърсител е отполението на твърдо гориво, към което над 250 000 души в София преминаха поради прекомерно високите цени на парното и липсата на стратегия за газификация на града. Прекомерните цени на парното пък са следствие на ужасяващото управление на Топлофикация вече 20 години.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:268017
© sofia.media всички права запазени