FACEBOOK

Депутат от ГЕРБ изнудвал от името на премиера

От 2012 г. Живко Мартинов е упражнявал натиск с цел определени облаги, използвайки името на премиера. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Съдебната палата във връзка с искането му за снемане на имунитета на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов, предаде Фокус.

„На 18 април 2017 до мен е постъпил сигнал от гражданин с посочено името на гражданина и неговия адрес и описани факти, които ние отъждествяваме като престъпна дейност, извършени на територията на град Добрич от Живко Мартинов. При извършената проверка се оказва, че гражданинът съществува, застава зад своите думи, той е бивш служител на МВР и като такъв са му били известни много факти и обстоятелства. Започва проверка на 19 април, която е водена лично то прокурор то СГП“, обясни Цацаров.


„На 17 юли независимо от това, което прокуратурата прави от 18 април, до министър-председателя постъпва справка от ДАНС за вероятни злоупотреби от народен представител. Министър-председателят е изпратил справката на главния прокурор. Причината да се докладва е, че народният представител е ползвал много активно името на премиера“, допълни още главният прокурор.

Той уточни, че на 19 юли наблюдаващият прокурор е отправил предложение за снемане на имунитета на народния представител, което днес е входирано в Народното събрание. „Цялата преписка е на фаза приключила проверка с наличие на данни за притеснения“, добави Цацаров, като уточни, че едва след снемането на имунитета на Мартинов ще се пристъпи към образуване на досъдебно производство.

Според събраните доказателства и свидетелски показания от 2012 година до настоящия момент Живко Мартинов е упражнявал натиск с цел предоставяне на определени облаги. Той е искал от търговец на няколко пъти да му бъдат предоставени общо 4 тона суджук, като го е заставял за това под претекст, че е включен в списък с лица, които трябва да подпомагат политическата дейност и ако не го направи, ще понесе неблагоприятни последици. Главният прокурор уточни, че на 4 пъти Мартинов е поискал от съответния търговец да му бъде предаден по 1 тон суджук, на обща стойност 45 хиляди лева, като по думите на народния представител стоката е била предназначена лично за министър-председателя.

Проверката е представила, че дори 1 и суджук не е достигнала до премиера. „Върху същия търговец е упражняван натиск, за да мебелира с мека мебел офиса на политическата партия в града, като и да постави климатична стена, отново за нуждите на партията. Те обаче са се оказали в офиса на народния представител“, разказа още Цацаров. Той допълни, че на този етап няма да посочи самоличността на лицето подало сигнала и на свидетеля.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени