FACEBOOK

Двоен спад на сделките с наеми, цените са прекомерни

Приказките за строителен бум и мечтите за лесен живот от рента на закупените недвижимости се оказват мираж в София. Поради високите цени, няма клиенти за жилищата, които се отдават в милионния град. Двоен е спадът на пазара, сочи безпристрастната статистика спрямо година по-рано.

Предлагането за нормален двустаен апартамент в приличен квартал е на нива 750 - 800 лв., докато търсенето е за 600 лв. Има хора, които заради ниските лихви по жилищните кредити, вместо да наемат, рискуват да се решат на покупка, казват от Адрес, където изготвят данните, пред Капитал.

Сметката е проста: ако вноската е по-малка от наема, много хора избират борча, като са готови да направят компромис и с нивото на квартала, и с качеството на строителството. Те явно не са чели в 19 минути единодушната прогноза на всички банкери у нас, че предстои покачване на процентите по заемите и те могат да станат непосилни за хората със средни доходи. Подобен сценарий вече веднъж се разигра през 2007-2009 г., но както обикновено никой не се е поучил.

Според експертите прекомерните очаквания на наемодателите и малките възможности на наемателите не се срещат: "Достъпността на жилищата под наем в София видимо се понижава. Месечният наем за двустаен апартамент надвишава 50% от средната работна заплата в столицата. Семейство с двама работещи може да си позволи подобен тип имот. При индивидуален наемател обаче тази опция е трудно постижима".

Друга причина за ситуацията в сектора е развитието на пазара на краткосрочни наеми през Airbnb и други платформи, което прави по-рентабилно отдаването на апартаменти в центъра и атрактивните зони на чужденци, което пък кара другите наемодатели завишават цените си, анализира седмичникът. Така в момента реално пазарът се движи от външно търсене от туристи, а не от вътрешно. В някои райони на София предлаганите жилища са с над 20% по-висок наем спрямо предходната година, показват данните на Адрес. Това не се дължи и не съответства също и на ръста в доходите на наемателите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:267744
Ненужният Яворов
Ненужният Яворов
21 март 2019 в 14:47
© sofia.media всички права запазени