FACEBOOK

Две жени се нуждаят от спешно кръвопреливане в София

Националната болница за хематологични заболявания призова за спешно кръводаряване за спасяването на живота на три жени, съобщи БНТ.
В лечебното заведение имат неотложна нужда от голямо количество плазма от кръвна група А, резус фактор отрицателен и кръвна група Б, резус фактор положителен.

Трите жени са развили синдром на Мошковиц - автоимунна реакция на организма, при която антитела атакуват всички органи и системи, която се характеризира и с кървене заради нисък брой на тромбоцитите.

Единственото лечение е прочистване на тяхната плазма и вливане на нова. Резервът на кръвния център обаче е на привършване, а животът на тези жени зависи от засилено и по-мащабно кръводаряване.

Затова БНТ и Националният център по трансфузионна хематология организират мобилен кабинет за кръводаряване днес (2-ри ноември) в сградата на БНТ (ул. Сан Стефано 29), пред лекарския кабинет, от 8.30 ч. до 13.30 ч.

Кръв може да дари всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания е не по-малък от два месеца.

Всички материали и консумативи, които се използват при кръводаряване в България са стерилни и за еднократна употреба.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени