FACEBOOK

Данъчни погват софийските търговци

Данъчни тръгват на проверка из софийските квартали, като основно ще бъдат проверявани търговците в кварталите "Изток" и "Лозенец", съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Инспекторите ще следят основно за това дали продавачите издават касови бележки за предлаганите от тях стоки и услуги. Ще отчитат и оборотите като няма да бъде пренебрегнато и спазването на осигурителното законодателство, уточняват от приходната агенция.

Само за три седмици проверяващите са направили 766 оперативни проверки и са издали 105 акта за административни нарушения. 58 обекта пък са запечатани за срок до един месец, като в 31 от тях е липсвало фискално устройство. В централните райони на столицата от началото на май до момента са проверени 287 обекта и са издадени 35 акта, а затворените обекти са над 10.

От НАП допълват, че издаването на касова бележка е задължително при плащане в брой, когато се продава стока или услуга, независимо дали това става в търговски обект или на сергия. Също така за потребителите е важно да съхранят фискалния бон, тъй като след това можем да върнем стоката или да направим рекламация.

Освен налагането на глоби, когато се установят нарушения, свързани с липса на касови апарати или издадени касови бележки, инспекторите на НАП запечатват търговските обекти, допуснали нарушенията, за срок до 1 месец. От началото на годината до момента служителите в столицата са извършили повече от 5000 проверки в търговски обекти и са издали над 450 акта за установени административни нарушения.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени