FACEBOOK

Гръцката църква призова нашата да не се меси в Македония

Решението на Българската православна църква (БПЦ) да разгледа искането на македонската да я признае и да й стане "църква майка" е намеса в юрисдикцията на сръбската, заяви в съобщение църквата на Гърция, предаде Дойче веле.

Духовенството в южната ни съседка предупреждава за евентуални "неприятни събития" от целия този процес.

Македонската църква е в разкол със сръбската, след като обяви автокефалност през 1967 г. За православния свят проблемът се счита вътрешен за сръбската институция.
През ноември, след политическото сближаване между София и Скопие, Македонската архиепископия поиска от БПЦ да я признае за автокефална, а в замяна предложи нашата да й стане "църква майка". След няколко дни българският Свети синод реши да се застъпи за възстановяване на каноническия статут, без да говори в прав текст за "признаване".

"Светият синод (на църквата на Гърция) изразява загриженост поради намесата с това решение на Българската православна църква в юрисдикцията на друга православна църква, а именно на сръбската... стъпка, противна на светите канони, които предвиждат водеща роля на Вселенската патриаршия", се казва в изявлението на гръцкото духовенство.

Източник: Сега


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени