FACEBOOK

Гражданска културна седмица 2018

Тя е инициатива, която чрез различни форми на изкуството насочва обществения интерес към темата за гражданските права

Гражданската културна седмица се реализира в рамките на проект „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – правата през погледа на изкуството“, изпълняван от Български център за нестопанско право в партньорство с международната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts. Проектът e финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2018 г.

Гражданската културна седмица `2018 е инициатива, която чрез различни форми на изкуството насочва обществения интерес към темата за гражданските права.

От 16 до 22 април 2018 г. на територията на Къщата на гражданските организации и A hub (София, ул. „Христо Белчев“ № 3) поредица събития ще обърнат поглед към свободата на словото, сдружаването и събранията – теми, разпознати на международно и национално ниво като ключови пред съвременна Европа и споделени като общозначими демократични и културни ценности на общностите.

По нетрадиционен начин, посредством изразните средства на изобразителното изкуство, фотографията и словото, Гражданската културна седмица ще отвори разговор за гражданските ни права. В поредица от вдъхновяващи творчески работилници и срещи утвърдени професионалисти и културни деятели ще представят своето изкуство през призмата на социално ангажиращата му функция. Изложбата ще даде на млади обществено ангажирани автори възможност да стигнат до нови аудитории. Всички събития са отворени за широката общественост и са безплатни, като се изисква предварителна регистрация.

Програмата включва:
• 17 април (вторник) – Творческа среща разговор за социално отговорната фотография с Веселина Николаева (наративен фотограф, между първата и последната ѝ книга има Гранд При от фестивала в Лодз (2005) и номинация за най-добра документална книга на годината в Амстердам (2010)
• 18 април (сряда) – Писателска работилница „Критика и промяна“ с Марин Бодаков (литературен редактор на вестник „Култура“ и преподавател по журналистически жанрове, публицистика и критика в СУ "Св. Климент Охридски")
• 19 април (четвъртък) – Работилница „Форма и послания през визуалните изкуства“ с Велина Мавродинова (графичен дизайнер, илюстратор, съосновател и творчески директор на студио „Ентусиазъм“)
• 20 април (петък) – Художествена творилница за деца „Нарисувай правата си“ – съвместна инициатива на Български център за нестопанско право и Център за неформално образование и културна дейност АЛОС
• 20 април – 31 май – Изложба „Събуждане: Правата през погледа на изкуството“ – представяща отличените илюстрации, фотографии и текстове от конкурса „Граждански будилник“.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени