FACEBOOK

Грабеж! Още 4 млн. за Галчев от НДК

Още 3,96 млн. е изсипала държавата за „непревидени дейности” по ремонта на 12% от НДК. Това е станало със странно защо скритото до миналата седмица допълнително споразумение с изпълнителя Галчев инженеринг, сключено на 15 септември, за което не бе спомената и дума от т.нар. парламентарна комисия, действала по онова време. Която напълно оправда клишето, че щом се създаде такава, то е не, за да разкрива, а да прикрива проблеми. Така сумата, която е източена покрай реконструкцията на една-осма от площта на НДК, при това с евтини и некачествени материали, вече достига цялата инвестиция в супер луксозното не само за времето си изпълнение на огромния комплекс.


Парите отново отиват при Галчев инженеринг – фирмата, която, както вече писахме, е трябвало да бъде отстранена още на нача.ния етdп на търга за ремонта, тъй като дава сума за изпълнение с 3 млн.лв. по-голяма от максимално фиксираната в поръчката.

Към въпросните 19,8 млн. лв., правителството одобри още 28 млн. лв., нови 12 млн. лв. за охранителната система, която при заобикаляне на закона бе възложена без търг и при пряко договаряне само с 1 кандидат, отново на ... строителя Галчев. Сега идват поредните 3,3 млн. без ДДС, което прави крайна сума от 3,96 млн.лв. Отделно, тъй като фирмата вероятно не разполага с капацитета да финансира подобно начинание, от държавната банка й бяха отпуснати други 20 млн. лв. Като се има предвид, че свързано с нея дружество на същото семейство със същото име имаше дългове над 1,5 млн.лв. към НАП и над 50 запора от подизпълнители, на които не се е издължило. Практиката на данъчните показва, че на свързани дружества с такива борчлии, не се дава и регистрация по ДДС, камо ли най-големите държавни поръчки.

Това може би не би било толкова скандално, ако обектът се изпълняваше, както на неговия старт. При строителството между 25 май 1978 г. и 30 март 1981 г. са внесени всички най-добри и изпреварили времето си луксозни материали – от мраморите до осветителните тела, от озвучаването до дограмите. Това е и причината те да издаянят повече от 35 години, многокатно повече от гаранцията.

Сега, за да се източат до 90% от сумите по поръчката, вместо реномирано специализирано оборудване, се слагат евтини ментета. Например, вместо немски или британски лампи, които са направени според високите изисквания за осветяване на конферентни зали, където хората прекарват в напрегната работа и по 12 - 14 часа на ден, се слагат лампи, които – както са представени от производителя – са предназначени за ферми и гаражи. А там осветлението се светва за секунди или за по няколко минути на ден. Корупцията е стигнала дори до преградните стени за тоалетни. Изобщо не говорим за мрамора, който може да изкара непокътнат още векове, но се сменя с евтина теракота.

Трябва да се има предвид, че ремонтът всъщност обхваща много малка част от целия комплекс НДК с неговите 123 000 квадратни метра. Той не засяга култовата и многократно по-голяма от всички останали, взети заедно, Първа зала, втора зала с нейната уникална въртяща се сцена, другата значима Шеста зала, също и най-новата част на Двореца, построена през 1985 г., чиято Единадесета зала наричаме още Кино Люмиер, а в Дванадесета зала е домът на бТВ. Основната работа е по Трета зала, а козметично и в намиращите се под нея Седма и Осма.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени