FACEBOOK

Глоба "клошар" за ровене в контейнерите

След поправки в закона за отпадъците: пунктовете за хартия минават в режим за метали
Глоби между 300 и 1000 лева са заложени в промените в Закона за управление на отпадъците за ровене в контейнерите с отпадъци, както и чупенето или запалването на съдовете. Това става ясно от съобщение на Министерството на околната среда и водите във връзка с поправките в нормативната база. От ведомството на министър Ивелина Василева посочват, че целта на предлаганата санкция е да спре изсипването и кражбите на отпадъци от кофите за събиране. През последните години клошарите със светлоотразителни жилетки станаха обичайна гледка в градовете.

От МОСВ отбелязват, че вече е станала практика дори контейнерите тип „ иглу“ да се унищожават като се изпразват от долната страна. „Досега същият размер глоби се налагаха само за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места“, обобщават от екоминистерството.

Промените ще доведат и до ограничаване на сивия сектор в търговията с вторични суровини. Законопроектът е съобразен с препоръките на Европейската комисия и вече е пуснат за обществено обсъждане. Предложенията в новите текстове включват въвеждането на банкова гаранция от 15 000 лева за фирма и по 5000 лева за всяка площадка за дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, електрическо и електронно оборудване. Въвеждат се и по-строги изисквания за регистрация на лицата, извършващи дейности като търговец или брокер на отпадъци.

Предвиждат се и изисквания за местоположението на т.нар. пунктове за вторични суровини, които трябва да бъдат преместени в промишлените или складовите зони на градовете. Става дума за площадките на фирми, които събират отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и отпадъци от опаковки. Така ще бъде преустановена практиката тези пунктове да работят в междублокови пространства, в трафопостове и други градски части. В Министерството на околната среда и водите са постъпвали многобройни жалби срещу шума и замърсяванията от тези „пунктове“. Адекватната регулация трябва да доведе до повишаване на ефективността на системите за разделно събиране, посочват от МОСВ. С новите разпоредби ще се уеднаквят и изискванията към бизнеса с отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло и към площадките за отпадъци от черни и цветни метали, които са разположени единствено в промишлените или складови зони още от 2012 г.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени