FACEBOOK

Гинка и Синодът мълчат 4 дни за Патриаршията, а има и още скандални договори


Главна тема на заседанието на Светия Синод в сряда ще бъдат разкритията на 19 минути за договора, подписан и подпечатан, сключен между Патриарх Неофит и фирмата Инерком на Гинка Върбакова, чрез техните представители – Бранцики епископ Григорий и съпругът Славчо Върбаков, упълномощени с нотариално заверени пълномощни – съответно с номера 2472/14.12.2015 от прочутата нотариус Чайка Бележкова и 8267/22.12.2016 г. – деня на сделката, от нотариус Светлана Клинкова, за отдаване на бизнесдамата на двете сгради на Софийската митрополия на пл. Света Неделя в самото сърце на София. Това е българската патриаршия. За екзактност на възразилите - там живее и работи Патриархът на Българската православна църква.

Контрол върху имотните дела и отчетността на църквата осъществява Министерският съвет с председател тогава и сега Бойко Борисов чрез своята дирекция по Вероизповеданията. В него се съдържа плащане на 180 000 лв. капаро при подписване на договора – споразумение. Странно защо той е заведен пред Епархийския събор чак на 19 юни 2017 г. Поради което приходите от него не са били известни на Синода за бюджет 2017 г., противно на логиката и правилата.

Четвърти ден 19 минути е в очакване на отговор по зададените за сделката въпроси от Светия синод и от Инерком. Ответ не идва. Вероятно Синодът ще се произнесе след своето заседание, което се очаква в сряда.

Според вътрешна информация, достигнала до нас, всичките му членове са дълбоко възмутени от факта, че не са информирани за договора и са го разбрали от вестника.

По-интересното е, че според наш изключително добре осведомен и близък до един от най-влиятелните владици източник, членовете на Синода вече разполагат и с още скандални договори, за които са били в неведение, но след сигнала ни са ги изнамерили. Тази информация беше потвърдена и от сайта Афера, който първи поде темата след 19 минути. Направиха го още много колеги като Епицентър на Валерия Велева и Фрогнюз на Огнян Стефанов. Изключително балансиран и професионален материал предложи на зрителите бТВ, а на читателите си - и Дневник на Иво Прокопиев. Той не се хвана на откровените лъжи от Министерския съвет, че договорът не бил подписан, не бил подпечатан и т.н. Изумителна реакция при публикувани черно на бяло документи.
Хванаха се обаче всички проправителствени медии, включително вестник Дума, който освен откровената лъжа за неподписания договор, който бил „само предварителен” – предварителен, но с капаро 180 000 лв. и гарантиращ вечно ползване, ни приписват думата „таен”, с която сме били описали контракта. Ние, които днес за трети път го публикуваме целия – двете и половина странички. Същото ще кажем и на депутата на Р.Овч. Жельо Бойчев...Толкова за коментар на всички, които някога обвинят 19 минути, че бил „червен”. Ха-ха-ха! Зелени сме!

В задачата се пита защо само Министерският съвет се обяснява като гузен негонен бяга, докато двете страни по сделката, съвсем мъдро, запазват мълчание – и Светият синод, и семейство Върбакови – Гинка като ръководител на фирмата и съпругът й Славчо като неин пълномощник по контракта.

Само напомняме, че наемател, но не за вечни времена, каквито гарантира за ползване на имота подписаният договор, беше СИБанк по времето на Цветелина Бориславова.

Предлагаме на всички други бизнесдами – от София, Пазарджик, Враца, Монтана, Каспичан, Бургас, Русе, да пробват да почукат на вратата на патриарха, а той не само да ги приеме, ами да им подпише (чрез пълномощник Браницки епископ Григорий), че им дава 3000 кв.м. златен имот в сърцето на София за 5 лв. на квадратен метър. Като общият им наем от 15 000 лв. за 2-те големи масивни сгради е двойно по-нисък от сега събирания наем само от четирите магазина в сградата.

Т.е. бизнесдамата, която успее хей тъй на, без протекция от министър нагоре, да вземе такъв договор, ще се радва да дава 15 000 лв., да си ползва имота – две сгради – на седем и на четири етажа, а той от ден първи да й носи над 30 000 лв. на месец само от търговските площи. И колко още от останалите?

Следва продължение


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени