FACEBOOK

ГЕРБ черпи Г. Гергов с 43,2 млн.лв. от джоба ни за дупка

„Варна предприема пореден опит да купи от бизнесмена Георги Гергов т.нар. "Дупка" на централния бул. Княз Борис I в града. Това стана ясно от комисията Собственост и стопанство на Общинския съвет. Става дума за нереализиран строеж на търговски център, който беше започнат още през 1984 г., а по-късно стана собственост на пловдивския бизнесмен.

Според предложението на кмета на града Иван Портних, прието само с един глас против, оценката на имота е 43.2 млн. лв. Пак според същото предложение сделката може да бъде сключена само, ако средствата за нея бъдат предоставени от държавния бюджет, пише Дневник. Приетото решение упълномощава кмета Портних да сключи договор за придобиване на 100% от акциите на дружеството Централен универсален магазин Варна, в чиито активи е Дупката.

В края на юли 2016 г. с решение на кабинета Борисов 2 държавата подели дяловете си в дружеството Международен панаир - Пловдив, контролирано от Георги Гергов, между Пловдив и Варна. Странното в подялбата беше, че на Варна бяха отстъпени 29% от държавните акции, докато Пловдив получи само 20%. Това даде повод на съветниците в града първоначално да откажат да получат дяловете, докато варненските им колеги ги приеха с охота след заседание, продължило само 10 минути.

На въпрос на Капитал защо държавният дял бе прехвърлен на Варна и Пловдив безвъзмездно, вместо да бъде продаден, от Министерството на икономиката тогава отговориха, че през последните години към акциите не е бил проявяван никакъв инвеститорски интерес. Това обяснение обаче беше малко странно, тъй като до тогава делът, равняващ се на около 70 млн. лв. не бе предлаган за приватизация.
Още през 2016 г. обаче беше ясно, че Варна приема "дарението", за да го размени с Гергов срещу Дупката.

Въпреки това обаче в продължение на почти една година кметът на града Иван Портних категорично отричаше съществуването на подобна схема. Аргументите му обаче бяха твърде неубедителни.
Според най-екстравагантните от тях община Варна смяташе да построи собствен експо център на терен до Двореца на културата и спорта в града, а участието й като акционер в Международен панаир Пловдив трябваше да помогне за ползването на опит и полезни контакти за развитието на панаирен и конгресен туризъм в града.

По-малко от година по-късно обаче се оказа, че сделката с Гергов, един от най-яростните вътрешнопартийни противници на лидера на БСП Корнелия Нинова, е била предварително договорена от ГЕРБ. Напомняме, че с кредит от над 60 млн. лв. правителствената Българска банка за развитие подпомогна бизнеса на олигарха също преди 2 години. Въпреки многократното залагане на собствеността, която ипотекира, както и факта, че не всичко от нея всъщност е контролирано или притежавано от него – още една афера.

Разразилият се тогава скандал принуди Бойко Борисов да даде заден ход. Той разпореди на кметовете на Варна и Пловдив да върнат на държавата акциите си в Международен панаир Пловдив, а те от своя страна веднага изпълниха нареждането му пак през решения на общинските съвети в двата града. Аргументите бяха "опити за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП" и необходимостта "действията за консолидация на държавната собственост в Международен панаир Пловдив да продължат".

„Всички тези обходни маневри обаче не оставят никакво място за съмнение, че и днешното решение на съветниците във Варна е част от пореден опит на ГЕРБ да поднови бизнес контактите си с Георги Гергов”, пише Дневник.

Решението за придобиване на 100% от акциите на Централен универсален магазин Варна срещу 43.2 млн. лв. трябва да бъде прието от предстоящата сесия на общинския съвет в града.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени