FACEBOOK

ГЕРБ презастроява Копривщица

Мнозинството в Общинския съвет гласува той да бъде премахнат, тъй като пречи на проектите на местния бизнесмен Радослав Йовков. 19’ припомня, че той бе изгонен преди 5 години от ГЕРБ заради замесването на името му в скандал с незаконна сеч.
Плановете на Йовков за Копривщица е превръщането й във второто Банско. Той предвижда на мястото да бъдат изградени две ски писти, лифт, мотописта, АТВ писта, а живописните хълмове около града да бъдат застроени.


Скандалното решение за Копривщица бе взето на 17 март със 7 гласа „за” от ГЕРБ общинари. Другите са хора на олигарха Ковачки.
Кметът на града Генчо Герданов обяви, че не е присъствал нито на дискусията, нито на заседанието, когато е взето решението. Той е категорично несъгласен с взетото от общинарите решение. За сметка на това главният архитект на общината Гено Георгиев подкрепя застрояването.
Президентът на Република България Румен Радев също изрази мнение. „Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България. Копривщица е България”, каза той.
Независимо от желанието на ГЕРБ да застрои Копривщица, министерството на културата обяви официално, че градът ще запази статута си на архитектурно-исторически резерват.


Междувременно от ГЕРБ коментираха темата на извънреден брифинг.


Новината предизвика лавина от недоволство. Във фейсбук будни граждани разпространиха петиция за запазването на статута на Копривщица. Само за дни страницата бе подкрепена от хиляди българи.
БСП също се обяви срещу посегателството на статута на града -резерват. В позиция до медиите те призоваваха общинските съветници от ГЕРБ да ревизират намерението си.
„Копривщица е символ на българщината, който представя уникалността и културното богатство на страната ни пред света. Копривщица ни дава и самочувствието на народ, който се гордее с историята и традициите си“, аргументират се от левицата.


„Не сме против развитието на Копривщица, но това минава през съхраняване на културно-историческото наследство“, заяви Томислав Дончев. Водач на местната листа на ГЕРБ е бившият министър на туризма Ангелкова.
„Партията се разграничава от общинарите си“, категоричен е Дончев и допълва, че ГЕРБ настоява общинските съветници да преразгледат решението. Ако не се съобразят с партийната повеля, те ще бъдат изключени от партията, каза още Дончев и допълни, че Копривщица е национално богатство и да развиваш не означава да разрушаваш.
19’ уточнява, че Копривщица е първият и засега единствен град-музей в България. Обявен е с решение на МС още през 1952 г. 20 години по-късно Копривщица е обявена и за архитектурно-исторически резерват - пак с решение на МС. Няколко години по-късно са приети специални правила за строителството в града с цел да се запази неговият автентичен облик.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени