FACEBOOK

ГЕРБ не ще да чисти мъртвите души от списъците

Няма да влезем в пленарната зала, ГЕРБ натвориха кашата с Изборния кодекс, да я оправят!Така лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни в студиото на "Лице в лице" по БТВ защо червените депутати напуснаха парламента и няма да се върнат въпреки обрата в позицията на управляващата партия.

"Напуснахме по три причини. Прегазиха законите с несъгласието да се спази той и да се избере нова ЦИК. Отнеха права на български граждани със зачертаването на преференцията. Разписаха авторитарната власт и изречението "една партия една държава" в закон", обясни Нинова в ефира на БТВ.

ГЕРБ прегазиха законите без да се замислят, отнеха човешки и политически права, отнеха правото за обжалване в Касационният съд с промените в Изборния кодекс, подчерта отново лидерът на БСП.

Нинова бе категорична, че БСП ще даде предложения за членове на ЦИК. Запитана дали социалистите ще се върнат в залата, за да гласуват тези предложения, Нинова обясни: "Решението за напускането на парламента бе взето от Националния съвет на партията, пак той трябва да вземе решение да се върнем!"

Соцлидерът припомни, че червеният пленум е взел решението за напускане след четири часа дебати. За напускането са гласували 77 души, против са били трима, а 33-ма са се въздържали.

"Смисълът на опозицията е да изразяваш аргументи. 26 часа битка - и нищо", посочи тя, аргуменриайки още веднъж защо червените няма да се върнат в парламента. Стоейки там, ставаме съучастници, посочи тя.

Нинова подчерта, че ГЕРБ нямат намерение да изчистят списъците от мъртвите души.

"Нашата задача е да дадем на хората алтернатива. Каквото решат - това", каза Нинова по отношение на казуса предсрочни парламентарни избори.

„Една партия се опитва да въведе диктатура. Ние сме против това, независимо кой е на власт“, заяви още Нинова.

„Решението за напускане е взето от Национален съвет на партията. Стоейки в зала ставаме съучастници на престъплението. Качеството на законодателството е отчайващо. Те вкарват поправки на поправките преди да са публикувани. Това е дъното на парламентаризма. Може ли парламент, който кове закони, пръв да ги нарушава? Нашата задача е да дадем алтернатива. Ако народът пак избере Борисов, това ще е негова воля“, каза лидерът на опозицията.

"Страната е залята от битова престъпност. Вместо службите да се занимават с това, униформените са превърнати в чиновници, които седят и приемат декларации срещу прането на пари".

Председателят на БСП Корнелия Нинова съобщи, че при нея са дошли директори на детски градини, които са й предоставили изисквания към тях от Министерството на образованието във връзка с прането на пари – трябва да подават декларации, да си направят график на обучение, вътрешни правила, критерии за съмнителни сделки, операции и клиенти за пране на пари, да разработят мерки за предотвратяване на изпиране на пари и финансиране на тероризъм.

Представяте ли си как един наркобос си пере парите през таксата от 40 лева в детска градина? - попита Нинова в студиото на bTV.

Тя е на мнение, че страната е залята от битова престъпност. „Вместо службите да се занимават с престъпността, те са едни чиновници, които в момента приемат декларации от детски градини“, допълни председателят на БСП.

„Големите, мафиотите, си получават обществени поръчки, една фирма строи по магистрала „Струма“ още преди да е приключила процедурата по избор и ще й се размине. А малките и средни предприятия трябва да се занимават с всички тези изисквания и проверки. Съсипвайки икономиката си, си съсипваме държавата“, категорична е Корнелия Нинова.

"Управляващите толерират олигарсите и убиват малкия и среден бизнес".

Тя съобщи още, че Националната аптечна камара е поискала среща с ИБ на БСП.

„Разбрахме за много тежки проблеми. Карат ги да въведат 4 софтуера, които не се сработват един с друг. Оплакаха се от факта, че са задължени към НАП да подават информация не само за движението на лекарствата, но и за данните на пациентите“, подчерта председателят на БСП.

Фармацевтите са обяснили на Нинова, че директна връзка с НАП няма да има и никой не знае какво ще се случва с данните.

Според камарата класическият казус е, когато един онкоболен пациент иска да кандидатства за кредит, обаче изтича информация до една банка и тя казва, че няма да има кредит, защото той ще почине.

„Вторият проблем е финансирането. Те не могат да си позволят тези софтуери, малките аптеки затварят, а хората ще останат без лекарства“, каза още Нинова.
По нейните думи според европейския регламент, който въвеждаме, разходите за издръжката на тази нова система трябва да се поемат от производителите на лекарства, а не от аптеките.

Правителството пази олигарсите. Малкият и среден бизнес не е на колене, а по лице, категорична е Нинова.
По-рано на пресконференция в централата на "Позитано" 20 тя обяви, че заедно с Националната аптечна камара левицата настоява "аптечната мрежа да бъде държавна политика".

"Настояваме за единни държавни цени, защото не може едно лекарство в Перник да струва 1.80 лева, в София - 3.00 лева, а във Враца 2.50 лева" - констатира Нинова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени