FACEBOOK

ГДБОП: Сексуалните престъпления бележат сериозен ръст

От началото на годината до момента имаме над 80 успешни операции срещу педофили в страната

Сексуалните престъпления срещу деца и въобще сексуалните престъпления бележат сериозен ръст. Това посочи в предаването „Преди всички“ по програма "Хоризонт" Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична престъпност" в ГДБОП.

Сексуалните престъпления бележат устойчива тенденция, каза Колев и добави, че през последната седмица има 4 успешни реализации на територията на страната. Става въпрос за разпространение на педофилски материали в интернет и сексуално изнудване на деца по интернет, добави той.

Колев подчерта, че се предприемат множество превенционни мерки в тази посока: Колев посочи, че до момента нямат данни за кражби на данни от чипове на кредитни карти. коментира още Явор Колев. От началото на годината до момента имаме над 80 успешни операции срещу педофили в страната, а също и изнудвания, които са насочени към възрастни граждани.

Всякакви граждани са изнудвани в интернет пространството. Изпадайки в някакво по-особено състояние хората навлизат в контакт с такива насилници, доверчиви са и предоставят материал, който в последствие бива използван за изнудване срещу финансови средства. „Синият кит“ е малко като зеления хайвер – всички са чували за него, но никой не го е виждал. Според мен се касае за медийни спекулации, опити да бъде привлечено вниманието на обществеността.

В България няма такива случаи, а и към момента няма официални данни от нашите партньори нито в ЕС, нито в Русия, нито в САЩ. Категорично мога да кажа, че в България разпространение на този тип атака не съществува. От началото на годината имаме предотвратени 2,4 млн. опита за достъп от българска територия към сайтове с детска порнография. Законодателството трябва бързо да се променя, така че да бъде адекватно на бързо променящите се условия във виртуалното пространство и развитието на технологиите.

Нашето законодателство, особено в Наказателния кодекс, е с доста голяма давност. Последните изменения по отношение на киберпрестъпкленията са с повече от 10 години давност, което създава предпоставки за ненаказуемост на определени деяния в интернет. Трябва да се актуализира законодателството, трябва да се синхронизира със законодателството на нашите партньори от ЕС и да имаме достатъчна гъвкавост при прилагането на този тип законодателство.

Източник: bulgariautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени