FACEBOOK

В историческия център на София с вързани очи

Да преодолееш трудностите с придвижването пеша в градска среда, когато нямаш зрителни увреждания, но доброволно затваряш очи и тръгваш. Това изпитание организира фондация "Синергиа", която помага на хора с нарушения в зрението. Два пъти седмично екип на фондацията организира тактилен тур - в един делничен и в един почивен ден, предаде БНР.

Разходката протича в малък формат – участват до 12 души, които нямат зрителни проблеми, придружавани от двама незрящи. Тактилният тур продължава от 45 минути до 1 час с маршрут покрай античния комплекс "Сердика" в историческия център на София.

„Там има не само стълби, но и много неща, които могат да се докоснат – не само с поглед. Това е един досег до историята. Когато очите са затворени, другите сетива са изключително засилени. С отворени сетива е много подходящо да се чуят исторически факти и един разказ за София от една необичайна гледна точка“, разказва Евгени Митев от „Синергиа“.

„Това е предизвикателство и излизане извън зоната на комфорт, но крайният резултат е много положителен“, категоричен е Митев. „Очите на хората, които си махат превръзките на края на нашата сесия, са изключително интересна гледка: вдъхновение, учудване, много емоции наведнъж. Презареждащо преживяване.“

Евгени Митов вижда в тактилните турове и друг полезен страничен ефект – във времена на силен индивидуализъм да съумеем да се доверим на другите: „Това, че сме в група, е много важно. Това помага да се доверим едни на други, да се подкрепяме и човек да си възвърне усещането за това, че може да разчита на другите."

По време на разходката хората вървят в колона, с едната ръка се хващат за рамото на другия човек до тях, а с другата ръка държат свързваща нишка – тактилен маркер за ориентация. И се заслушват във всички градски звуци, които иначе пренебрегват.

„В първите минути предизвикателството е, освен да се преодолее това некомфортно усещане, че спира картината, трябва хората и да се синхронизират, тоест, да се почувстват заедно в едно и също време“, допълни Евгени Митев.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
19 August 2019 в 12:130
© sofia.media всички права запазени