FACEBOOK

В София гетото не старее, но тъпее, а в Младост са по-умни от Люлин

Четиридесет и един процента от софиянците живеят в панелни блокове, показва прочуване на демографията на София, проведено от Визия за София, изпратено до 19 минути. Такива блокове обитават 452 485 жители на София. Концентрацията на населението е най-висока именно в панелните комплекси Люлин, Младост, Надежда, Овча купел, Дружба, Гоце Делчев, Студентски град, Слатина.

Най-висока е средната възраст на хората в центъра на града, най-ниска – в кварталите с преобладаващо ромско население. Повече от половината от висшистите избират да живеят в южните райони. Затова има висока гъстота на населението между булевардите Цар Борис III, България и Околовръстното шосе.

Бизнес сградите са разположени основно в централните и южните райони, в северната част на града е производството, южната е предпочитана за ново строителство. Части от най-многолюдните жилищни комплекси като Люлин, Надежда и Дружба имат по-малка разгъната застроена площ от квартали като Гоце Делчев, Слатина. В Манастирски ливади и Витоша има голям брой необитаеми жилища.

Разделението по показател „възраст“ сочи, че най-много деца има в гетата с предимно малцинствено население – Филиповци, Факултета, Христо Ботев. В кварталите на богатите като Манастирски ливади, Драгалевци и по протежението на бул. Симеоновско шосе също има сравнително по-младо население.

По отношение на образованието, резултатите показват, че повече от 50% от жителите с висше образование избират територии за живеене на юг и югоизток от центъра на града, както и по-отдалечените квартали като Манастирски ливади, Бояна, Драгалевци, наред с панелните Младост и Дружба.

Най-атрактивните квартали на жилищния пазар се намират до зелени масиви: Южния парк, Борисовата градина, парка Заимов и полите на Витоша.

Кварталите с най-висока концентрация на жители без никакво или само с начално образование са Филиповци, Факултета и Христо Ботев. Според Визия за София този факт, съчетан с отчетената висока концентрация на деца, предвещава „бъдеща сегрегация на обитаващото ги население”.

Транспортът, детските градини и училищата са на 5 минути от домовете

По-малко от милион и половина жители има в столицата и в опит да се избегне трафик по и без това натоварените пътни възли в града, от Визия за София изследват на какво разстояние от местоживеенето на даден жител се намира детска градина, училище (с оглед на това, че повечето родители карат децата си на училище или детска градина с автомобил) или спирка на градския транспорт.

Според данните 99,7% от жителите на столицата имат спирка на не повече от 12 минути пеша от домовете им, а 89,4% от тях са на 400 метра, което пеша значи 5 минути път. Близо 70% са близо до детска градина на същото разстояние, а почти 50% са до училище.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени