FACEBOOK

Въздухът в София най-чист за 3 г., по-лош е в Перник, Пловдив, Плевен, Добрич, Видин, Монтана

В центъра и комплексите всичко е наред, над нормите през ноември е замърсяването само в Бояна заради твърдото гориво

Въздухът в столицата става по-чист през последните години, сочат данните на Министерството на околната среда и водите. Сравнението е за периода 2014 – 2017 г.
Министър Нено Димов показа пред журналисти данните и от последните седмици. Той показа сведенията за 17 ноември, миналия петък. Избрал я е, защото това е бил най-студеният ден за сезона.

Данните доказват, че замърсяване над нормите има само в квартал Бояна. Което подкрепя тезата му, че не толкова автомобилният трафик, колкото отоплението на твърдо гориво вреди на качеството на въздуха.

В същото време в три други точки на наблюдение, които преди са били критични от гледна точка на замърсяването като централния столичен булевард Стамболийски (до Булбанк и пл. Св. Неделя, до централната метростанция Сердика), Младост и Студентския град няма превишаване на установените норми. Там трафикът продължава да бъде значим, но благодарение на развитието на подземната железница именно в центъра и в източно направление чувствително е намалял през последните 3 години. А вследствие на това и въздухът е станал по-добър за дишане, по-малко замърсен.

През 2014 г. в София само в една станция са били измерени по-ниски емисии от нормата, докато през 2016 г. почти всички станции са били под нормата за средни годишни емисии на фини прахови частици.

При брой дневни превишения се вижда "много ясно понижаване на замърсяването на въздуха в София", твърди министър Димов. „Две станции се приближават до максималната допустима граница, другите три все още имат превишения, но се вижда, че нивото е много по-ниско от това, което е било през 2014 г”, каза още шефът на екологията.
Министрът разказа, че кметът на София Йорданка Фандъкова го е призовала скоро да санкционира нарушителите – тази седмица популярен стана случаят на отопление чрез горене на автомобилни гуми в една от циганските махали. Той обеща да го стори.
Много по-мръсен от въздуха в София – работещото сърце на България, което дава 40% от БВП при по-малко от 20% от населението е въздухът в градовете и областите Видин и Монтана, а също в Горна Оряховица.

Най-мръсният въздух в страната по международни данни са Перник и Пловдив, които окупират първите места в целия ЕС, следвани от Плевен и Добрич. По данни на МОСВ Шумен и Смолян също имат по-лош въздух от столицата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени