FACEBOOK

Вкарват децата в Биг брадър стаи

Българските чиновници предават правата на своите граждани, както и интересите на децата у нас. На съдебното дело за децата на Чавдар Георгиев българският наблюдаващ прокурор заяви, че те трябва да се предадат на Норвегия. За същото настоя и юрисконсултът на българското Министерство на правосъдието Петя Рътарова-Алексиева. Същевременно се прокрадват подозрения в конфликт на интереси, тъй като именно тя е член на комисия в обществена поръчка на ведомството за доставка на оборудване от скандинавската страна. Очаква се някой да се отблагодари Рътарова-Алексиева за позицията и по делото ли?

Въпросната поръчка е част от оперативна програма Добро управление 2014-2020. Тя цели „предлагането на алтернативен способ за намиране на решения в спор за упражняване на родителски права” и ще струва 85 745 лв. В сектор Правосъдие отделно се отбелязва закупуването на „комуникационно оборудване за доразвитие на виртуална частна мрежа, обхващаща сградите на сектора, гарантираща сигурен обмен на информация”. Тук става дума за внедряване на т.нар. Сини стаи. Предвидена е доставка на оборудване за кабинки, в които да разпитват деца под наблюдението на камери, което е отвъд ръба на закона. За целта е предвиден и цял наръчник с правила за водене на видеоконферентни връзки, които да бъдат използвани във фазите на досъдебно и съдебно производство, включително и при трансгранично сътруднисчество в правораздаването.

Аналогични „изповедални” никнат из цяла Европа, а доставката им идва от Норвегия, която е пионер в подобни „добри практики”. Именно оттам тръгва моделът държавна социална служба Барневернет, която формално служи за „оказване на подкрепа на деца, подрастващи и родители, които изпитват трудности в семейството”. Реално системата Барневернет може да се намеси във всякакви случаи, когато прецени, че детето има проблеми, дори реално да ги няма.

В оперативната програма се споменава и за „дейности за подобряване на взаимодействието с НПО и професионални организации, за по-активно включване в процеса на разработването, наблюдението и оценката на стратегиите за реформи и предложения за подобрения в съдебната система.

След 1 януари у нас социалните служби и различни НПО-та ще могат да влязат във всяко българско семейство по свое усмотрение. Сините стаи ще бъдат част от системата. Именно там ще бъде разпитвано всяко изведено от дома си дете, при това без присъствието или дори знанието на родител. Няма да има и професионален адвокат, който за защитава правата на непълнолетните. За всичко ще отговарят социални работници, които още през май, само в рамките на 48 часа са преминали курс на тема: „Разпит и изслушване на деца, жертви или свидетели на престъпление. Подготовка за участието им в процедури. Информиране, затъпничество и дридружаване”. Обучението беше организирано от Сдружение Инситут по социални дейности и практики (ИСДП), което явно получва все повече правомощия. Проектът Синя стая е изпълняван от фондация Джендър алтернативи и финансиран от TELUS International – България.

Сега фукнциите на държавата за оказване на всякаква защита и съдействие практически са прехвърлени в частни ръце. Когато човек отиде в Агенцията за социално подпомагане, отдел Закрила на детето и поиска помощ от държавата, то от ведомството препращат към същото НПО – ИСДП.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени