FACEBOOK

Велоалеята на Раковски влиза в разумни граници

Т.нар. „велоалея”, която блокира движението по ул. Раковски, а с това и много нейни успоредни и пресечки в сърцето на София и доведе до чутовни задръствания, е коригирана. Тя влиза в нормални граници, вместо да заема 2 платна. Недомислието на изпълнителя на поръчката бе поставило „велоалеята” между средното и крайното платно на улицата, като така реално блокира дясната лента и направи невъзможно както движението по нея, така и завоя на дясно от ул. Раковски към ул. Гурко, а с това и прехода от източната към централната част на центъра.

След бурната обществена реакция с флагман 19 минути, Общината своевременно коригира недомислието. Силно се надяваме също тя да не заплати нито лев на оставилия ръцете ( и акъла си, ако го има) изпълнител на, предполагаме, щедро отпуснатата обществена поръчка с нашите пари.

Мнозина надигнаха глас, че някой бил срещу велоалеите. Никой няма нищо против платната за колоездачи, стига обаче те да не са просто оградени с накриво поставени колчета части от улицата, а нормално направени ленти, както е във всички други европейски градове. Едва ли е нужно да се обяснява, но казусът с ул. Раковски ясно го показва: вместо да спестим изгорели газове, с глупаво направена „велоалея”, ние – напротив – имаме по-голямо замърсяване, когато възлова пътна артерия минава от 3 на едно платно и в резултат се задръства, колите работят на едно място и повишават емисиите на вредни вещества. Елементарно, Уотсън!

Въпросът не е просто да кажем, че има велоалеи, а наистина да има велоалеи и то такива, които имат ефект и резултат за София и софиянците.

Снимка: Георги Харизанов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени