FACEBOOK

Великденски фермерски пазар на столичната улица ”Оборище”

Великденски фермерски пазар ще обедини на 24 април (Цветница) близо 50 изложители на столичната улица "Оборище".
Те ще представят Великденски и традиционни фермерски продукти, сезонни храни и занаятчийски изделия, между 10.00 ч. и 19.00 часа, в отсечката между храм-паметник "Александър Невски" и бул. "Васил Левски" в София.

Това съобщи пред БТА Тенчо Христов, консултант във фондация - съорганизатор на инициативата, заедно с други неправителствени организации, Столична община и Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Жива музика и танци ще съпътстват фермерския пазар.

Организаторите са предвидили и кулинарна зона, със сладки и солени изкушения за хапване на място.

В обособена арт зона ще могат да се намерят ръчно изработени авторски сувенири и аксесоари, а в организирани работилници ще могат да се боядисват яйца с естествени багрила и да се аранжират цветя.

Хляб и печива с квас, с лимец и с ръж ще могат да намерят посетителите на Великденския фермерски пазар, разказа Христов. Ще бъдат представени и два вида прясна бира. Продукти от арония, натурални сокове и сиропи, сладка и конфитюри, приготвени по традиционни български рецепти също ще се борят за вниманието на посетителите.

Обичайно на фермерския пазар ще могат да се намерят мед и пчелни продукти, млечни продукти от овче, краве и биволско мляко, месо и преработени месни продукти. Яйца, козунаци и сезонни плодове и зеленчуци, някои от които произведени по биологичен начин, ще могат да намерят още посетителите.

Изложителите са повече и по-разнообразни от организирания на същото място миналата година Коледен фермерски пазар, отбеляза Тенчо Христов. Представените фермери са регистрирани, освен като земеделски производители и като преработватели, и имат законно право да предлагат продукцията си на пазара, посочи експертът.

Това означава, че предлаганите стоки са контролирани от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и се произвеждат в хигиенични условия, така че да са безопасни за потребителите.

Животинските продукти ще се предлагат в хладилни витрини, регистрирани към БАБХ като мобилни търговски обекти. На тях ще предлагат продуктите си фермери от Централна и Западна Стара планина - сирене и мляко от традиционни български породи, чието производство е подкрепено от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Сред участниците ще има производители от ежеседмичните фермерски пазари на "Римската стена", в столичните квартали "Иван Вазов", "Борово" и "Младост 1".

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени