FACEBOOK

Вежди без оставка, готви цензура на сайтовете

За пореден път управляващите прилагат по напълно противоположен начин евродиректива

Съветът за електронни медии (СЕМ) да контролира и интернет сайтовете предлагат управляващите. Вместо да е подал вече оставка заради скандала с апартамента си председателят на комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов предлага поредните абсурдни промени, целящи за пореден пъ ограничаването на свободата на словото у нас. В качеството си на председател на ресорната комисия Рашидов предлага всеки един новинарски сайт, който има аудио и визуална информация, да подлежи на регулация от страна на СЕМ.

Както е известно бившият министър на културата е единственият човек от властта, замесен в аферата с апартаментите, който не благоволи да подаде оставка. Припомняме, че през месец юли 2018г. Рашидов си е купил апартамент (112 кв.м.) в тузарския квартал Изток на цена 187 432 лв. или 856 евро на кв.м, което е поне три пъти под пазарната цена за имоти в този квартал. Два месеца по-късно, на 29 септември, фирмата на шефа на парламентарната комисия по култура купува още един апартамент от Артекс, но в друга новопостроена сграда на ул. Тинтява. Там Рашидов Пропъртис брои 140 819 лв. за апартамент от 75,41 кв.м. плюс гараж 18,2 кв.м. или 776 евро на кв.м.

Рашидов обяви, че чака предложения от съвета за законови промени, тъй като нормативната база не била променяна 20 години. Според него у нас протичал журналистически линч над политиците и това трябвало да бъде вкарано в някакви рамки.

България трябва да транспонира до септември 2020 г. изискванията на европейска директива, според която всеки един новинарски сайт, който има аудио и визуална информация, подлежи на регулация. Самият европейски документ изобщо не се занимава с това, което твърди председателят на медийната комисия в парламента, или най-малкото не си поставя за цел, както казва Рашидов, да „контролира докъде може да стига медийната свобода“.

В голямата си част документът е насочен към видео платформите в интернет. В малка част от него се говори за видео и аудио материали в оналйн медии. Попадането в обхвата обаче е строго определено.
Всъщност по темата вече има практика на Съда на Европейския съюз. От нея става ясно, че директивата засяга само видео архивите в интернет.
„Ако някоя партия иска да пише медиен закон, за да контролира онлайн изданията и прочие, просто не може да ползва директивата за това, а ще трябва да аргументира сама подобни идеи“, коментираха пред Свободна Европа юристи.

Според тях текстовете в европейския регламент категорично не могат да се смятат за прокарващи каквато и да е било форма на контрол върху медийното съдържание онлайн.
Друг е въпросът кой точно от СЕМ ще контролира съдържанието на сайтовете. Председателят на Съвета София Владимирова има особено богата журналистическа кариера като момиче за всичко при Иван и Андрей, а след това подготвяше Румяна Желева преди изслушването й за еврокомисар. Тогава българската представителка тотално се провали и тя беше единствената, която не бе избрана. Контрол над сайтовете може да прилага и Бетина Жотева, която пък е известна с въздишките си по телевизията.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени