FACEBOOK

Вдигаме ли бронзов мавзолей вместо каменния?

Днес в НХГ започнаха обсъжданията, продължаващи в петък от 17 ч. в Съюза на архитектите и идната седмица в НБУ дали да се вдигне 14-м Бронзова къща на мястото на някогашния мавзолей на Георги Димитров на централния площад на София. Проектът е предложение на Австрия към България във връзка с европредседателството.

Бронзовата къща трябва да се разположи в самия край на 2017 г. в сърцето на милионния град, като нейната основа е 7х7м и се състои от 1000 ръчно отлети и обработени елементи от метала. Във вътрешното пространсто – малка зала, се предвижда организиране на събития. Дело е на представяния като “българо-австрийски” художник Пламен Деянофф.

Според неговата визия това била своеобразна реплика на прочутата Хрельова кула в Рилския манастир. „В навечерието на председателствотона ЕС е време на този терен да се издигне символ на една нова и модерна България – скулптура сграда, която има качествата да се превърне в международно разпознаваем символ на столицата”, смятат застъпниците на идеята.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени