FACEBOOK

ВМРО иска улица и паметник на президента Уилсън

Не само паметник, както иска гражданска инициатива, но и пътна артерия на американския президент Уилсън пожела ВМРО – част от управляващата коалиция. Евродепутатът и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки и председателят на групата Патриоти за София Карлос Контрера внесоха предложение до Столичния общински съвет в милионния град да се именува улица на 28-ия държавен глава на САЩ.

Томас Удроу Уилсън е приятел на България, че „именно той е човекът, дал категоричен отпор на желанието на Антаната за окупация и разделяне на страната ни”, пишат от ВМРО. При мирните преговори през 1919 г. той отстоява тезата за оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели (б.р. никоя от тези части не остава в рамките на България, през 1940 г. си връщаме само втората). Напомняме, че всъщност САЩ е на страната на Антантата:

Франция, Англия и Русия във войната. Любопитно е, че централата на ВМРО е на улица на името на друг американски президент – Вашингтон, а в София своя пътна артерия има и Ейбрахам Линкълн – цял булевард. Паметник пък от неотдавна е поставен на Рейгън.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени