FACEBOOK

ВИП партийци се спасиха като посланици, само Цецка - не

Шефката на кабинета на премиера и на канцеларията на вице, заместник-министри и бивши министри в трескаво бягство

След като месеци наред се чакаше, шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова от село Шипка получи ОК и от Израел, и от президента да стане посланик в страната на Биби Нетаняху, независимо от пълната липса на дипломатически опит. Дясната ръка на Бойко Борисов се спасява, както правят и мнозина други възлови висши чиновници, което вероятно е знак за идващи промени в България.

Постоянният секретар на Министерството на външните работи и де факто ръководител на администрацията на вицепремиера Екатерина Захариева също намира идеалния момент за спасение от отговорност. Юристката пое дипломатическата ни мисия в Берлин.

Двете дами оставиха България без посланик в разгара на неясния Брекзит, а с това и съдбата на четвърт милион българи на Острова. Дългогодишният посланик Константин Димитров, който е недолюбван от премиера заради организираната от него и протекла скандално среща в бг посолството преди 2 години на наши студенти с Борисов, просто е напуснал, а не е имало човек за поста.

Мисия Лондон, която стана символ на некадърността на управлението ни като кинокомедия и прекрасна книга на Алек Попов, и където в момента съвсем реално са укривани престъпници, както разкри 19 минути, се поема от Мартин Райков, който ще трябва да се пребори с доминацията там на бившата зъболекарка на Цветан Цветанов и настояща шефка на Комисията по външна политика в парламента Джема Грозданова.

Бивш външен министър на себе си като служебен премиер на Росен Плевнелиев, той завърши краткия си мандат през 2013 г. със самопредлагане и самоназначаване за посланик в Рим. Според сайта Гласове Райков е „подложил на неистов натиск високопоставени представители на българското правителство, след изтичане на мандата му в Рим да бъде прехвърлен в Лондон, без престой в София”, на какъвто, при това 2-годишен, е дължен да се подчини по закон. Това е второ негово сгазване на правилата, след като преди това прелетя от Париж до Рим.

Във френската столица, където ври и кипи, е трябвало да замине заместник-министъра Юрий Щерк, възпитаник на Московския институт по международни отношения, след като друг негов колега зам. на Захариева вече пое Рим. Така че ужасът е пълен – заместник – министър остава неповторимият Георг Георгиев – 27-годишния политолог и младежки лидер на ГЕРБ. При Макрон обаче кандидатурата на Щерк явно не е минала. А президентът Радев, който дава финална благословия за посланиците от наша страна, е известен с тесните си връзки с Париж. Друга френскоезична страна – Мароко, вероятно ще приюти бягащия Щерк.

Друга хищна птица – заместник-министър при Царя, посланик в Германия и за кратко вицепремиер при Станишев и посланик в Швейцария и кандидат за вице на Световната банка при Борисов – лесовъдката Меглена Плугчиева вече оглави мисията ни в Черна гора, като бяха разпратени дори нейни снимки със също несменяемия тамошен президент Джуканович, докато се чукат с пенливо вино. Там се очакваше да бъде пратена министърът на правосъдието Цецка Цачева, но явно е успяла да се спаси от изгнание. В Швейцария пък най-вероятно щял да замине Ради Найденов – външният министър в служебния кабинет на Герджиков. За него и Плугчиева явно също не важи законът за 2-годишен престой в София.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
© sofia.media всички права запазени