FACEBOOK

Бъч: И ремонт на половината министри не се отразява на стабилността

„Дори ремонт на половината министри не се отразява на стабилността на кабинета”, заяви в характерния си необмислен езиково стил вицепремиерът Румяна Бъчварова. "Изчакваме кандидатура за нов министър на образованието, зад която Реформаторският блок да се обедини." Това коментира още вицепремиерът по коалиционна политика и вътрешен министър Румяна Бъчварова от село Шипка. Запитана как се взе решението за оставката на Тодор Танев, когото тя управляваше ресорно, МВР-шефката поясни, че това е право на премиера, което е записано в коалиционното споразумение.

"Премиерът е преценил така, говорил е с различни хора и е поискал оставката по повод промяната на учебните планове", добави Бъчварова. Тя поясни, че в коалиционното споразумение е записано, че премиерът има правото да освобождава министри, а при назначаването на нов министър, трябва да го съгласува с коалиционния партньор.

„Ако коалиционният партньор не излъчи представител, премиерът има право да избере кой да назначи. Това е негово правило, ако някой не го е прочел - жалко за него”, каза вътрешният министър.

Запитана дали одобрява начина, по който премиерът поиска оставката на Танев, Бъчварова заяви, че е било правилно и го одобрява.

"Позицията на ГЕРБ към момента била, че разчита на РБ да предложи кандидатура за нов просветен министър, зад която обаче всички те да бъдат обединени. Ако не успеят, не разглеждаме сериозно този вариант", подчерта Бъчварова.

Относно евентуална кандидатура на Меглена Кунева за нов просветен министър и дали ще съумява да съчетава двата ресора, Бъчварова заяви, че съдейки по себе си - може.

"Трудно е, много е трудно, но има такава възможност. Няма причина да смятам, че Кунева е неприемлива кандидатура, напротив, но е много важно зад тази кандидатура да стои целият РБ”, заяви силовият министър и добави, че не е решение само на една партия, а на целия блок да излъчи кандидат.

Бъчварова поясни, че целите на ГЕРБ и РБ са за цял мандат и вървят напред, а правителството имало много добри резултати.

Относно това какъв сигнал е смяната на трима министри от кабинета досега, Бъчварова посочи, че дори и ремонт на половината министри не се отразява стабилността.

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Зима в Музея за вашите деца
Зима в Музея за вашите деца
21 януари 2016 в 19:268126
© sofia.media всички права запазени