FACEBOOK

България се срина в световната класация за бизнес

България се срина в класацията на Световната банка Doing Business. А беше време, когато получавахме награди в нея преди 10 години. Само за 2016 г. сме надолу с 11 места и вече заемаме генералната 50-а позиция, макар по някои показатели като Присъединяване към електромрежата да имаме едва 141-о място от 190 страни в ранглистата, по която Симеон Дянков работеше преди да стане вицепремиер в кабинета Борисов 1.

Най-добрите места за инвестиране в света са Нова Зеландия, както и най-богатите като равнище на живот на населението Сингапур и Дания, а на дъното са Венецуела, Еритрея и Сомалия.
Страната ни не само изостава от другите в ЕС, тя вече диша праха на повечето балкански страни. Македония например заема завидното 11-о място. Сърбия, Косово, Черна гора също са по-напред, както и Румъния, която е 45-а.

Страната ни е пропаднала със седем стъпала на 90-о място заради тромавите и гълтащи време процедури за изпълнение на задълженията на компаниите към бюджета, което е и най-точната оценка за работата на превърналата се в репресивен орган НАП.
Кое е най-тревожно? България вече е 95-а по показателя "стартиране на бизнес", докато миналата година бе 82-ра във време, когато старт-ъпите са световен феномен и качват стандарта на живот в развитите държави.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени