FACEBOOK

България не отчита пред ЕС хиляди, на които дава наши паспорти

Само за 2016 г. само македонците, които сме скрили са 6000, за 2017 г. сме покрили 2466, оправдаваме се, че не живеели у нас

Само за 2016 г. България е скрила от Евростат даването на паспорти на македонци, а освен тях е покрила също украинци и руснаци, които са другите главни кандидати за нашето тескере. Министър на правосъдието по това време е Екатерина Захариева, сегашен вицепремиер и външен министър. За 2017 г. числото пада до 2466 необявени пред европейската статистика чужди граждани, които сме направили де юре европейци. България си вярва, че ще влезе в Шенген, което ЕС не ни дава 10 години след изпълнението на техническите критерии.

Свободна Европа разкрива: „България "произвежда" огромно количество граждани на Европейския съюз, които обаче остават "невидими" за статистиката в Брюксел. София е наясно с разминаването с европейските изисквания, но се възползва от това, за да скрие съмнителни практики.

Точно 2466 души, които са получили българско гражданство през 2017 г., не са отчетени от европейската статистическа служба. Преди ден Евростат публикува доклад, според който през 2017 г. България е дала гражданство само на 914. Европейската служба отчита, че това е спад в сравнение с предходната 2016 г. с 44%. Според данните на Евростат най-често през 2017 г. гражданство в България са получавали украинци (22.3 на сто), руснаци (19 на сто) и турци (12 на сто). Информацията обаче е невярна. Според доклада за дейността на комисията по българското гражданство към президентската администрация, за периода 22 януари – 31 декември 2017 г. получените натурализации са 3380.

Разминаването се дължи на факта, че Националният статистически институт (НСИ) подава на Евростат данни не за всички получени гражданства през изследваната година, а само за тези от натурализираните българи, които имат постоянен адрес в България.
От пресцентъра на НСИ обясниха, че използват информация подадена им от служба Миграция в МВР.
От правосъдното министерство неофициално коментираха, че „всички знаят, че българско гражданство се взема като виза за ЕС, а не защото някой копнее да живее“ у нас”.

Чудесен коментар за работата на държавата, за държавността и хала на българите от правителствената администрация.
През 2016 година, когато е „бумът“ на натурализацията на македонци, страната ни е отчела пред Евростат, че е дала гражданство на 1585 души. Тогава най-много български паспорти са издадени на руснаци – 488, а на второ място са украинските граждани – 278, гласят данните на Евростат. Според доклада на комисията по гражданството обаче ситуацията не изглежда така.
Най-много български документи са получили кандидатствалите македони – 6196 души. На второ място са украинците, но те не са 278, както е съобщила българската администрация на Евростат, а 2254 души. Руснаците, взели българско граждансто, пък не са 488, както е публикувала европейската статистика, а 769.

Разминаването отново се дължи на факта, че получилите гражданство не живеят в България. Посочените от Евростат данни означават, че получилите гражданство над 6000 македонци на практика не живеят у нас и не се отчитат от европейската статистика.
Изкривяването на статистиката от българска страна се дължи изцяло на липсата на адекватно законодателство. Освен, че настоящата нормативна база е предпоставка за коруцпия, тя може да се окаже и сериозна заплаха за сигурността на Европейския съюз, обясняват източиници на Свободна Европа в Министерство на правосъдието”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени